Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Gezonde kantines in Enschede: hoe staan ze ervoor?

NOC*NSF18 mrt. 2022

Je bent als sportclub al lang blij dat het kantinerooster weer rond is. En dan moet je óók nog nadenken over salades en smoothies op het menu. De gezonde kantine blijkt juist nu een helse uitdaging. Een rondje langs de voetbalvelden In Enschede.

Wordt het een patatje met of een broodje kip? Roos Stegeman (16) lacht. Vroeger trapte ze zelf een balletje bij Rigtersbleek, nu werkt ze hier in de kantine. Of nou ja, kantine. Het is eerder een lunchroom en eetcafé. Op de menukaart? Luxe belegde broodjes en glazen melk, maar ook smoothies en goedgevulde avondmaaltijden. Alles wordt hier ter plekke bereid. De broodjes kip en smoothies zijn favoriet onder de bezoekers, vertelt Roos. “Ze hebben nergens zulke broodjes, hoor”, zegt haar collega Noor du Gardijn (19) over de gemiddelde sportkantine. Eens kijken of ze gelijk heeft. 

60 procent van de mensen vindt dat sportverenigingen meer moeten doen om gezondere voedingsopties aan te bieden. Dat blijkt deze week uit onderzoek van Markteffect, dat in opdracht van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) werd gehouden. 21 procent neemt zelfs eigen eten mee, omdat er bijna geen gezonde opties bij de sportclub te verkrijgen zijn. De gezonde kantine is niets nieuws. Er wordt al jaren over gesproken. Maar hoever zijn we er in Enschede eigenlijk mee?

Ladingen voorraad

Wij zijn absoluut geen koploper, zegt Tom van Veen van Sparta eerlijk. “Wat we wel proberen is zorgen voor een alternatief voor de vette hap. Een broodje gezond bijvoorbeeld.” Het is niet dat ze gezonde voeding bij Sparta niet belangrijk vinden. “Maar de kantine is nu net weer twee weken open. Er zijn door alle coronamaatregelen minder vrijwilligers beschikbaar. Het aanbod in de kantine is bewust beperkt. Want: hoelang mogen we dit keer openblijven? Je wil niet met ladingen voorraad blijven zitten.”

“We zijn daarom drukker met het controleren van houdbaarheidsdata van alle producten dan met het veranderen van ons assortiment”, zegt ook Ben Snijders van PW. Groot verschil met andere voetbalverenigingen is dat deze club geen jeugdafdeling heeft. “Voor corona stond er zaterdags wel altijd een grote fruitschaal in de kantine. Daar zijn we nu nog maar niet mee begonnen.”

Tosti is favoriet

De clubs zijn allang blij dat de deuren weer open mogen. Ook bij FC Aramea draait de sportkantine volledig op vrijwilligers en stagiaires. “We zijn een kleine club, met zo’n 250 leden”, vertelt Benjamin Savic. “Op ons menu de bekende vette kantinehap, maar onze huisgemaakte tosti’s doen het misschien nog wel beter.”

Tosti’s worden ook landelijk het meest verkocht in de sportkantine. “Tijdens souwmo - onze vastenperiode voor Pasen - serveren we wel visburgers en linzensoep. Dat is nog een beetje gezond, toch?” Dat hier nu geen smoothies en salades op de menukaart staan, wil niet zeggen dat het er nooit van gaat komen. “Als wij het initiatief niet nemen, dan zal het natuurlijk ook nooit worden verkocht. De gezonde kantine staat daarom zeker op onze agenda.” 

Heel luxe

Het contrast met de menukaart in de kantine van Rigtersbleek kan niet groter. “Dit is zeker heel luxe”, realiseert ook Sara Nijenhuis zich. Drie jaar geleden begonnen we met een broodje gezond, vertelt de voorzitter. Niet iedereen was toen direct even enthousiast. “Nu zijn de gezonde alternatieven hier niet meer weg te denken. Het is niet óf een patatje óf een luxe belegd broodje. Het is en en. Het gaat erom dat je bezoekers de gelegenheid biedt om te kunnen kiezen tussen gezonde en minder gezonde voeding.” 

Rigtersbleek telt bijna duizend leden. Is zo’n sportkantine 2.0 ook voor een kleine vereniging een haalbare kaart? Dat vindt Sara Nijenhuis een lastige vraag. “De uitdaging van de kleinere club begrijp ik heel goed. Mijn tip? Begin klein. Zet drie broodjes en smoothies op de menukaart. Laat bezoekers van alles proeven en kijk hoe het loopt.”

Hoe ze het zelf voor elkaar kreeg? Het complex van Rigtersbleek wordt niet alleen gebruikt voor voetbal. Dagelijks schuiven ouderen en buurtbewoners hier aan tafel voor een warme maaltijd. Jongeren als Roos en Noor verdienen hier een zakcentje bij. En de kantine is ook nog de ideale plek voor mensen die re-integreren, een opleidingstraject of dagbesteding volgen. Ook is er een kinderopvang op het terrein. Nijenhuis: “Je kunt je afvragen of je als club meerdere activiteiten kunt aanbieden, zodat mensen niet alleen voor voetbal naar je complex komen.” De sportclub als buurthuis. 

Dit artikel verscheen eerder op Tubantia.nl.


NOC*NSF 18 mrt. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: