Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Sport NL Groen: goed voor klimaat en clubkas

NOC*NSF25 feb. 2022

Sinds begin november wordt het voor sportverenigingen in Nederland nóg een stapje eenvoudiger om met het thema duurzaamheid aan de slag te gaan: daarvoor is Sport NL Groen gelanceerd, een online tool die verduurzamen voor de sport toegankelijk en rendabel maakt.

Het verduurzamen van sportaccommodaties is belangrijk voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Daarnaast is het goed voor de clubkas. Door energiebesparende maatregelen uit te voeren, zoals het plaatsen van zonnepanelen of isoleren van het clubhuis, zorg je voor een besparing op de energierekening. Met de online tool Sport NL Groen komen alle aspecten van verduurzaming samen. Eén plek, waar iedereen gratis advies kan krijgen over hoe ze hun sportaccommodatie kunnen verduurzamen. Niet alleen sportverenigingen, maar ook sportondernemers en gemeenten kunnen er terecht.

Direct aan de slag

Via Sport NL Groen krijg je inzicht in de maatregelen om te verduurzamen en daarbij ook de te verwachten (financiële) besparingen voor jouw club. De maatregelen die je kunt nemen, vragen wel een investering. Daarvan wordt dan aangegeven hoe lang het duurt om die terug te verdienen. Je kunt zelf de uitvoering van de maatregelen op een voor de club geschikt moment inplannen. Ook kun je in de tool de kenmerken van jouw club aanpassen, zodat de uitkomsten goed aansluiten bij de werkelijke situatie. Voor een goede werking van Sport NL Groen is het nodig dat je een account aanmaakt. Jouw gegevens worden dan bewaard volgens de privacyrichtlijnen die Sport NL Groen hanteert.

VV Wolfaartsdijk

Joran de Witte is bestuurslid van VV Wolfaartsdijk, de Zeeuwse club die in 2020 de titel ‘Sportaccommodatie van het Jaar’ in de wacht sleepte. Voor De Witte, die duurzaamheid en sponsoring binnen het bestuur in zijn portefeuille heeft, is het thema sinds 2015 een punt van aandacht. “Destijds hebben we in ons beleidsplan het doel gesteld om in 2020 energieneutraal te zijn. We zijn er héél druk mee geweest, we moesten alles nog zelf uitzoeken. Met de mogelijkheden van tegenwoordig zal het voor clubs veel eenvoudiger worden en veel tijd schelen om mooie stappen te maken. Dat juichen we natuurlijk toe.”

VV Wolfaartsdijk loopt in vele opzichten voorop. Een kleine opsomming: overal ledverlichting, sensoren voor verlichting en infraroodverwarming in de kleedkamers. Zonnepanelen op het dak en langs de velden zonneboarding: 35 meter zonnepanelen, die tijdens de wedstrijden omgedraaid kunnen worden en dan aan de sponsoren ruimte bieden. Twee laadpalen voor elektrische auto’s. De laatste ontwikkelingen spelen zich momenteel af op het gebied van energie delen met de omgeving. “Zo willen we met onze investeringen ook een financiële inkomstenstroom genereren.”

De Witte heeft de online tool uiteraard zelf ook al bekeken. “Het mooie is: je krijgt meteen een indicatie van waar je staat. Je geeft een paar data in in het systeem, zoals oppervlakte en energieverbruik, en dan kun je direct aan de slag. En als je als club dan iets wil aanpakken, dan is één druk op de knop voldoende om een paar offertes, bijvoorbeeld voor een nieuwe ketel, aan te vragen. Dat is mooi, want het moet de sportbestuurders niet te veel tijd kosten.”

SV Orderbos

De Apeldoornse omnisportvereniging SV Orderbos is een club met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Voorzitter Maico van den Berg vertelt: “We zijn een club met een ‘open-club-gedachte’, zijn ooit begonnen als voetbalclub, maar bieden nu ook onder andere darten en biljarten aan. Sinds vorig jaar zijn daar activiteiten met honden, zoals dogfrisbee en ‘werkhonden’ bijgekomen. Het darten bieden we ook aan voor mindervaliden.”

“We zijn al best een aantal jaren bezig met het thema duurzaamheid”, vervolgt Van den Berg. Vier jaar geleden hebben we zonnepanelen op één van onze gebouwen aangebracht. Het onderhouden van het groen besteden we wel uit, maar we hebben er wel oog voor dat dat zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen gebeurt.”

Zijn eerste kennismaking met de nieuwe tool is positief: “We waren op zoek naar een oplossing voor onze oude gasontladingslampen op de trainingsvelden. Dat was in eerste instantie nog moeilijk, omdat ons aantal lichturen aan de lage kant was voor een investering. Sinds we de hondentrainingen doen, is dat een ander verhaal. Dus nu gaan we kijken hoe we dit op kunnen pakken. We hebben eerst een scan gedaan op basis van de door ons ingevoerde cijfers op de site. Daarna is nog iemand langs geweest om een fysieke inventarisatie te doen van onze drie gebouwen. Dat geeft een goed beeld van wat er mogelijk is. Helemaal rendabel zal ons niet lukken, maar dat hoeft ook niet. We willen best onze bijdrage leveren aan een beter klimaat. Dat doen we ook met onze mindervalide darters: die betalen geen contributie bij ons, maar wij zetten wel de verwarming voor hen aan.”

De energiecoach, die SV Orderbos bezocht, vertelde de club dat ze al een heel eind op de goede weg zijn. Van den Berg: “We hebben overal HR dubbel glas, in de gebouwen overal ledverlichting. Begin van dit jaar hebben we nieuwe CV-ketels geplaatst, in de toekomst komen daar wellicht nog warmtepompen bij. En isolatietechnisch zijn er ook nog mogelijkheden.”

Financiering

Met de komst van de nieuwe tool zien zowel De Witte als Van den Berg vooral de uitdaging in de voortzetting van de financiële ondersteuning van clubs bij het doorvoeren van duurzaamheidsmaatregelen. De Witte: “Ik hoor van veel clubs, dat zij best stappen willen maken, bijvoorbeeld als het gaat om ledverlichting. Maar ze kijken daarbij dan toch ook naar de gemeente. Die heeft het sportveld immers vaak in eigendom. En de club betaalt de energierekening… Dat zou je nog wel wat beter kunnen regelen. Nu zie in sommige gemeenten dat zij echt willen investeren, in andere gemeenten is dat veel minder. Dan zie je dat clubs het soms zelf gaan doen met de financieringsmogelijkheden die er verder nog zijn.” Van den Berg vult aan: “Wat ons betreft zou dat zeker een punt van aandacht zijn. Als de subsidiëring wegvalt, dan wordt het toch voor veel clubs een ander verhaal.”

Ook dáár kan de nieuwe tool clubs in ondersteunen: Sport NL Groen geeft niet alleen inzicht in te nemen maatregelen en aanbieders, maar brengt ook alle landelijke en regionale subsidies en financieringsmogelijkheden in kaart voor de sportclub. Deze kunnen vervolgens zelf kiezen hoe ze willen verduurzamen en met welke partijen.  Zo maken we samen de sport groener en houden we meer geld over voor de sport. 

Routekaart Verduurzaming Sport

In 2050 zijn alle sportaccommodaties CO2-arm, worden alle sportvelden duurzaam beheerd en is de sportsector circulair. Dat is de doelstelling van de Routekaart Verduurzaming Sport, een initiatief van het Kenniscentrum Sport & Bewegen, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC), NOC*NSF en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). Om deze ambitieuze doelstellingen te behalen is op 10 november in samenwerking met CFP Green Buildings de duurzaamheidstool Sport NL Groen gelanceerd.


NOC*NSF 25 feb. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: