Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

MDT Sport werkt bij vv Rood Zwart

NOC*NSF09 feb. 2022

Om jongeren bij de club te betrekken en hen te stimuleren aan hun eigen ontwikkeling te werken, doet vv Rood Zwart uit Delden mee aan het project Maatschappelijke Dienst Tijd Sport. Het landelijke programma helpt verenigingen ‘de vrijwilligers van de toekomst’ aan zich te binden en jongeren actief te betrekken binnen de verschillende kaders van de club. Robert Ros, voorzitter van vv Rood Zwart, vertelt over de kansen en mogelijkheden die MDT Sport biedt.

MDT Sport is een landelijk programma vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met verschillende sportbonden, waaronder de KNVB. Het doel is om jongeren hun talenten te laten ontwikkelen in de omgeving van sport. Daarnaast biedt MDT Sport verenigingen de kans jongeren te betrekken bij het verenigingsleven. Toen Ros over het programma hoorde, was hij meteen enthousiast. “Wat mij aanspreekt is dat MDT Sport vanuit het perspectief van jongeren is opgezet. Er wordt gekeken naar wat zij willen doen, waar hun kwaliteiten liggen en op basis daarvan wordt bekeken wat ze kunnen doen bij een sportclub. Die filosofie sluit aan bij de denkwijze van vv Rood Zwart. Wij stimuleren jeugdleden zichzelf te ontwikkelen door bijvoorbeeld deel te nemen aan opleidingen. En de opgedane kennis kunnen ze bij ons meteen in de praktijk brengen als vrijwilliger.”

Juiste begeleiding

Voor elke deelnemende jongere aan MDT Sport is het mogelijk een training of opleiding te volgen, passend bij zijn of haar leerdoelen. Hiervoor is per jongere een budget tot € 350,- beschikbaar. Vanuit vv Rood Zwart doen er in totaal zeven jongeren mee aan MDT Sport. Zes leden volgen de opleiding tot pupillentrainer en één lid is bezig met de cursus UEFA C.

De deelnemers van vv Rood Zwart hebben gekozen voor het programma GO PRO, dit traject is voor jongeren die al weten wat ze willen leren en helpt specifieke vaardigheden versterken en professionaliseren. Als onderdeel van het traject hebben de jongeren onder meer hun leerdoelstellingen geformuleerd. Stijn Roorda is een van de jeugdtrainers bij vv Rood Zwart die meedoet aan MDT Sport. “Ik vind het leuk om training te geven. Toen vanuit de vereniging werd aangeboden een trainersopleiding te volgen, was dat een mooie manier om mij verder te ontwikkelen. De opleiding helpt mij een betere trainer worden. Dat we als jongeren meedoen aan MDT Sport is zeker nuttig. Je doet namelijk iets voor je vereniging en helpt die zo. Daarom zou ik anderen zeker aanraden zich hiervoor in te schrijven.”

Ros en de technisch jeugdcoördinator van vv Rood Zwart begeleiden de jeugdleden bij hun ontwikkeling tot coach. “Als begeleiders houden we vooral de vinger aan de pols. Voor de lockdown heb ik fysieke gesprekken gehad met iedereen om uitleg te geven over MDT Sport en hen bij te praten over wat het programma behelst. Als dit een structureel karakter krijgt, wordt het voor ons aantrekkelijk om hier meer vorm aan te geven. Dan zou je bijvoorbeeld een aparte vrijwilligersfunctie kunnen creëren om jongeren de juiste begeleiding te geven in het traject.”

Integratie in technisch beleidsplan

Het traject MDT Sport sluit goed aan bij het onlangs verschenen technisch beleidsplan van vv Rood Zwart. Eén van de speerpunten uit het plan is om jongeren mogelijkheden te bieden een opleiding te volgen. Op die manier wil de Twentse vereniging de vrijwilligers van de toekomst opleiden. Ros denkt dat MDT Sport op termijn mogelijk geïntegreerd kan worden in het beleidsplan. “Ik denk dat MDT Sport van toegevoegde waarde kan zijn voor ons opleidings- en vrijwilligersbeleid, maar dat gaan we ervaren. Het is voor ons ook een soort pilot.”

“Wat ik ook goed vind aan MDT Sport is dat clubs een financiële vergoeding tegemoet kunnen zien. Daarmee wordt het voor verenigingen weer makkelijker om opleidingen en cursussen aan je leden aan te bieden. MDT Sport biedt ons de kans om jongeren te helpen zichzelf te ontwikkelen, hen te binden aan de vereniging en zo te werken aan de toekomst van onze club.”

Doe mee!

Is jouw vereniging geïnteresseerd in MDT Sport? Of ken jij jongeren tussen de 14 en 27 jaar die mee willen doen? Kijk dan hier voor meer informatie.

Dit artikel verscheen eerder op KNVB Assist.


NOC*NSF 09 feb. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: