Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Investeren in de sportvereniging in Diepenveen

NOC*NSF28 feb. 2022

Diepenveen pakt het sportcomplex grondig aan. Dat vergt een forse investering, voor een flink deel met eigen middelen gefinancierd. Voor ruim een half miljoen euro maar liefst. In het dorp verrijst de sportvereniging van de toekomst en de leden betalen zelf mee. "Mensen worden steeds ouder, het sportaanbod voor ouderen moet meegroeien”, aldus voorzitter Paul de Groot van de omnisportvereniging. 

Het is een bedrag dat niet elke vereniging zomaar even kan ophoesten, 470.000 euro. Een flink deel komt uit de eigen middelen, lees: van de achterban. Om vooral het gedateerde clubhuis grondig te vernieuwen, geeft de vereniging obligaties uit. De Groot: "We hopen zo 150.000 euro op te halen. Je hoeft geen lid te zijn om een obligatie te kopen.” Aan eigen, gespaard geld zet de club nog eens anderhalve ton in.

Energierekening

Het clubhuis dateert uit de jaren tachtig. "Asbestdaken zijn over een paar jaar niet meer toegestaan, het hele dak moeten worden vervangen. Het gebouw is niet duurzaam en slecht geïsoleerd. Met de huidige prijzen zit de energierekening boven de 20.000 euro per jaar.” Ook van de kleedkamers is het beste af. "Kijk, als je de douche aanzet, schiet het hele rijtje douches aan. Zonde. Je wilt ze één voor één kunnen aanzetten.” Her en der zijn lekkages. Een nieuwe, efficiëntere indeling van de kleedkamers moet vooral op zaterdagen zorgen voor minder gepuzzel bij het onderbrengen van alle voetbaljeugdteams (jongens, meisjes en gemengd).

De inrichting van het clubgebouw is nu wat kaal en ongezellig en krijgt een facelift. De Groot: "Het oogt straks meer als een bruin café. We hebben best veel oudere leden, die biljarten of een kaartje leggen. Het huidige meubilair zit minder prettig.” Aan de buitenkant komt een volwaardige terrasoverkapping.

Jeu-de-boules

Ook op het sportcomplex, dat bestaat uit voetbalvelden, een handbalveld, een beachveld en jeu-de-boules-banen, volgen aanpassingen. "Veel oudere leden spelen jeu-de-boules. Voor hen ontbreekt een sanitairblok, nu moeten mensen daarvoor naar het clubgebouw. Dat kan nét te ver zijn en een fatsoenlijk looppad ontbreekt.”

Met jeu-de-boules en nordic sports (oneerbiedig: langlaufen op latten met wieltjes) heeft DSC sporten toegevoegd die populair zijn onder ouderen. De Groot: "We hebben al zeven-tegen-zeven-voetbal voor 45-plussers. De vraag naar walking voetbal, voor een oudere categorie, komt ook al. Mensen en dus ook onze leden worden steeds ouder. Het sportaanbod moet meebewegen. We willen meer sportief aanbod toevoegen, gericht op de ouderen. We zoeken de samenwerking met maatschappelijke partijen in het dorp. Op 4500 inwoners hebben we al 1000 leden, dat kan verder groeien. Met meer aanbod is er meer te doen in en rond ons clubhuis en verhogen we de horeca-omzet.”

Prestatief sporten blijft belangrijk, met het eerste voetbalelftal als vlaggeschip. "Als je die combinatie goed neerzet, dus met aandacht voor ouderen, breedtesport en andere activiteiten, heb je een vereniging van de toekomst. We hebben veel aanwas van jonge leden, zijn een van de grotere verenigingen van Deventer.”

Een club die midden in de samenleving staat is een reden dat de club een zogenoemde Leader-bijdrage in de wacht sleepte, een subsidie van een ton. Ook dankzij de gemeente (55.000 euro subsidie) en een ander overheidspotje (15 mille) kan DSC investeren. 

Sporthal van de baan, verbouwing deze zomer

Een paar jaar geleden overwoog DSC de bouw van een sporthal op het complex. Voorzitter Paul de Groot: "De ruimte is er, maar financieel lukt dat niet zonder hulp van de gemeente. Die stelt dat de sporthal in het dorp (bij Hof van Salland, red.) en sporthallen vlakbij in Deventer voldoende capaciteit hebben. De gemeente kan daarom niet investeren. Dat snappen we. Al zou het mooi zijn ooit onze buiten- en binnensport, met handbal en gymnastiek, op één plek bij elkaar te krijgen, op dit complex.”

De verbouwing wordt deze zomer uitgevoerd, ook als de opbrengst van de obligaties (doel: 150.000 euro) tegenvalt. "We kunnen voor dat bedrag of een deel ervan een hypotheek opnemen of nog meer eigen geld inzetten. Maar het obligatieplan is voor de club en koper voordeliger. Wie een obligatie koopt, haalt met het rendement en belastingaftrek een mooi financieel voordeel. Het versterkt tevens het clubgevoel, je investeert letterlijk in jouw club.” Er zijn obligaties van 1000 euro, 1935 euro (het oprichtingsjaar van de vereniging) euro of 5000 euro.

Dit artikel verscheen eerder online bij de Stentor. Foto: Ronald Hissink.


NOC*NSF 28 feb. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: