Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

FC Vers bij FC Zoetermeer: bewust maken van gezonde keuzes

NOC*NSF11 feb. 2022

Sporten is gezond, het helpt om te kiezen voor een actieve en gezonde leefstijl. Door de omgeving, waarin mensen kunnen sporten, een gezonde plek te maken ondersteun je je  leden daarbij. Een gezonde sportomgeving betekent een goed alcoholbeleid, rookvrij en aanbod van gezonde voeding. Om verenigingen te helpen met deze thema’s aan de slag te gaan, biedt de Team:Fit werkwijze ondersteuning.

Tamar van Dijk is Team:Fit coach in de provincie Zuid-Holland en ondersteunt daar onder andere FC Zoetermeer. “Een prachtige club om te mogen begeleiden”, zegt ze. “Zij waren één van de drie verenigingen, die als eerste begonnen met het project FC Vers, en de wijze waarop zij daarmee aan de slag gaan, is mooi om te zien. Een enorme betrokkenheid van bestuur en leden zorgt ervoor dat er écht mooie stappen worden gemaakt.”

Traditionele voetbalclub

Jacob de Boer, voorzitter van FC Zoetermeer, licht het toe. “Zoetermeer is een relatief jonge stad. Onze vereniging werd in de jaren ’70 opgericht in de nieuwe wijk Rokkeveen en telt inmiddels ongeveer duizend leden. We zijn nog een echte traditionele voetbalvereniging. Onze leden tonen een grote betrokkenheid bij de club, maar dat levert meteen ook altijd reuring op. Sinds ik hier in 2018 als voorzitter begonnen ben hebben we eerst een beetje rust gecreëerd. En dat is goed gelukt. Sindsdien pakken we allerlei thema’s op. En dat doen we allemaal alleen maar met onze eigen mensen, onze vrijwilligers. Een belangrijke mijlpaal, die we volgend jaar zullen bereiken is het in gebruik nemen van onze nieuwe accommodatie. Daar zijn we ontzettend trots op!”

Die nieuwe accommodatie is voor FC Zoetermeer ook het moment, waarop zij als vereniging de waarden, waar FC Vers voor staat, groots willen uitdragen. De Boer: “Dan willen we het écht allemaal helemaal op orde hebben. Uiteraard zijn we nu al heel druk met tal van aspecten bezig. Maar dan willen we het ook iedereen laten zien!”

Gezonde sportomgeving als uitgangspunt

Het project FC Vers startte in 2019. Uiteindelijk werden er twaalf verenigingen geselecteerd, die ondersteund werden. Van Dijk: “FC Vers is gebaseerd op de werkwijze van Team:Fit en heeft de gezonde sportomgeving als uitgangspunt. Sinds dit jaar is ook een onderzoeksgroep van de Radboud University aan het project gekoppeld, waardoor de uitkomsten van deze pilot wellicht nog veel meer informatie voor alle clubs oplevert.”

Rookvrij is FC Zoetermeer inmiddels, dat traject is afgerond. Wat betreft de gezonde voeding heeft de club volgens Van Dijk al flinke stappen gezet. “Het is zo’n club waar iedereen komt binnenlopen. Het aanbod wat er nu ligt heeft al behoorlijk aan gezonde uitstraling gewonnen. Maar belangrijk is dat zij zich erop richten mensen te helpen gezonde keuzes te maken.”

Momenteel richt de club zich met name op het alcoholbeleid, daar wordt nu over verschillende punten gesproken. De Boer: “De club is al gestopt met de verkoop van kratjes bier, omdat dat regelmatig troep opleverde in de kleedkamers. Momenteel onderzoeken ze of de schenkingstijden eventueel nog verder aangepast kunnen worden, zodat alle jeugd van het terrein is voordat er alcohol geschonken wordt. Het mooie van het project FC Vers is dat je als begeleider de club bij al deze onderwerpen ondersteunt. Dus ook als er een onderwerp is, wat even een wat langere adem vergt, dan kun je als adviseur daarbij betrokken blijven.”

Geweldig uithangbord

De Boer ziet zijn rol in dat geheel vooral als degene die de leden van de vereniging uitlegt waarom de keuzes gemaakt worden. “Met onze deelname aan dit project zetten we FC Zoetermeer op de kaart. Die spin-off hebben we al duidelijk gemerkt in onze gesprekken met sponsoren: als je kunt laten zien hoe je je als club profileert door mee te doen aan zo’n mooi project, dan is dat een geweldig uithangbord. We kunnen ons hiermee van andere voetbalclubs onderscheiden, dat is mooi. Het is een erkenning voor hoe goed we als club bezig zijn, daar willen we met z’n allen trots op zijn!”

Verenigingen ontzorgen

Het project ondersteunt de deelnemende verenigingen zo goed mogelijk. Van Dijk: “We proberen hen te ontzorgen, promotiemateriaal wordt geleverd, de kassagegevens worden automatisch naar de onderzoekers doorgezet. De eerste interventie hebben we dit jaar ook al kunnen doen: dat was de ‘Clubsandwich-actie’, waarbij de leden mee mochten beslissen welke gezonde ingrediënten op de Clubsandwich zouden komen. Dat wordt dan vergeleken met clubs, die de leden minder daarbij betrokken hebben.” De Boer sluit af: “Het mooie is: tegen de tijd dat we het zelf moeten gaan doen, zitten we op ons nieuwe stekkie en wordt het helemaal top!”


NOC*NSF 11 feb. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: