Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Zwembad de Swaneburg in Coevorden: CO2-neutraal

NOC*NSF28 jan. 2022

Door de stijgende gasprijzen is de urgentie om kritisch naar je eigen energieverbruik te kijken hoog. Sportaccommodaties verbruiken gemiddeld veel energie, daardoor valt juist hier winst te behalen. Zwem- en sportcomplex de Swaneburg in Coevorden trof belangrijke verduurzamingsmaatregelen. Vier warmtepompen en zonnecollectoren op het dak maken de accommodatie het eerste Drentse binnenbad dat CO2-neutraal is.

Het gasloos maken van je zwembad, dat doe je volgens bestuurslid Anton Beekman niet zomaar: “Het belangrijkste is dat je eerst goed de energiestromen in beeld brengt. Waar gebruik je wat voor energie en hoe kun je daarop besparen?” De Swaneburg heeft de afgelopen jaren verschillende maatregelen getroffen, zoals betere isolatie en minder waterverbruik en het plaatsen van 400 PVT-panelen, zonnepanelen die zowel elektriciteit als warmte opwekken.

Bestuurslid Anton Beekman vertelt over de stappen om de Swaneburg gasloos te maken.

Toen na een haalbaarheidsstudie in 2020 bleek dat het mogelijk was om geheel van het gas af te gaan, zijn de plannen gemaakt. Het bestuur koos voor een viertal warmtepompen in combinatie met een warmte- en koudeopslag (wko) om de baden en ruimtes te verwarmen. Daarvoor zijn twee putten van 70 meter diep geslagen, een zogenoemde open bron. Het ‘teveel’ aan warmte dat de warmtecollectoren opvangen in de zomer wordt opgeslagen in de bodem. In de winter wordt de opgeslagen warmte gebruikt om het zwembad te verwarmen. Hierdoor kan de warmtepomp efficiënt blijven werken en wordt een piek in elektriciteitsgebruik, en daarmee -kosten, voorkomen. De elektriciteit die deze pompen gebruiken, wordt grotendeels opgewekt door de eerder geplaatste zonnepanelen.

Wil je meer weten over het project? Neem dan contact op met de Swaneburg via projectleider@deswaneburg.nl.

Samen sterk

Voor de financiering van dit project heeft de Swaneburg de samenwerking gezocht met de provincie en de gemeente. Het project om het complex gasloos te maken heeft €500.000 exclusief btw gekost, waar de gemeente €150.000 en de provincie €140.000 aan hebben bijgedragen. Ook de BOSA (subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties), die 30% van de kosten inclusief btw bedraagt, was belangrijk voor de realisatie van dit project.

Waarom verduurzamen?

Als gasloos zwembad loopt de Swaneburg voor op de klimaatdoelstellingen. Maar dat is niet de enige reden om te verduurzamen. Beekman: “Wij als bestuur zijn allemaal op leeftijd, onze gemiddelde leeftijd is 77 jaar. Voor ons hoeft het eigenlijk niet meer, maar we hebben allemaal kleinkinderen. We hopen dat we voor die kleinkinderen een leefbare wereld achterlaten.”

Dit artikel verscheen eerder op duurzamesportsector.nl.


NOC*NSF 28 jan. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: