Warmte hergebruiken
Het opslaan van de opgevangen warmte gebeurt in een ondergrondse opslagtank met water. De warmte in het water dat door de slangetjes loopt, wordt met een warmtewisselaar hieruit onttrokken en aan het water in de opslagtank afgegeven. Hierdoor koelt het water in de slangetjes af en verwarmt het water in de ondergrondse opslag. Het afgekoelde water in de slangetjes wordt vervolgens onder het veld langs gepompt, warmt op en kan die warmte afstaan aan het water in de ondergrondse opslag.
Door dit proces warmt het water in de opslagtank langzaamaan op. De warmte in het opgeslagen water kan vervolgens met een andere warmtewisselaar worden gebruikt om bijvoorbeeld zwembad- of tapwater (deels) mee te verwarmen. TNO rekende op basis van een proefopstelling uit dat de energie die je – op jaarbasis – uit één veld kunt winnen, gelijkstaat aan de energie die vrijkomt bij 200.000 m3 aardgas. Dat is vergelijkbaar met een jaar lang zo’n 100 woningen verwarmen.
Samen de energietransitie vaart geven
Na verschillende testen in een labopstelling is in samenwerking met de gemeente Amsterdam een proefveld aangelegd. Eric Sarelse: “De klimaatverandering is een mondiaal probleem dat we samen moeten aanpakken. De markt kan dit niet alleen en de overheid kan dit ook niet alleen.” Samenwerkingen met bijvoorbeeld gemeenten maken het mogelijk innovaties als deze uit te rollen. “Onze droom is dat we over vijf jaar kunnen zeggen: wij sporten nu op een energiebron, in plaats van dat wij warmte winnen uit een sportveld.”
Wil je meer weten over de details van dit project? Neem dan contact op met SuperSub.