Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Inzamelen oud papier in Goes: gaan clubs inkomsten mislopen?

NOC*NSF07 jan. 2022

Sportverenigingen in de gemeente Goes zijn bang dat ze inkomsten kwijtraken als de gemeente de manier van oud papier-inzamelen gaat veranderen. Dat zou voor de sportverenigingen zeker ook financiële gevolgen hebben. “Als voor ons de opbrengst van het oud papier heel erg omlaag gaat, kan het bijna niet anders dan dat we de contributie moeten gaan verhogen”, zegt voorzitter Jan Blok van V.V. Wolfaartsdijk.

Wat is er aan de hand? Op dit moment krijgen de verenigingen geld van de gemeente, omdat vrijwilligers een aantal keer per maand met de vuilniswagen meelopen als die de blauwe bakken met oud papier gaat legen. Die situatie is ontstaan toen de gemeente in 2006 die blauwe bak introduceerde. Vóór die tijd haalden de clubs (en ook kerken) zelf oud papier op, waarmee ze geld verdienden. Het bedrag dat de clubs kregen in het nieuwe systeem werd destijds bepaald op basis wat ze in de jaren ervoor zelf in het laatje brachten. V.V. Wolfaartsdijk krijgt op dit moment 8000 euro per jaar voor het laten meelopen van de vrijwilligers.

Maar de gemeente neemt op dit moment de afvalinzameling in de volle breedte onder de loep, dus ook het oud papier. Volgens Wolfaartsdijk-voorzitter Blok leeft het idee om de verenigingen voortaan sec te gaan betalen voor de uren dat hun vrijwilligers helpen bij de inzameling. Hij heeft uitgerekend dat zijn club in dat geval nog maar een kwart overhoudt van de achtduizend euro die nu nog jaarlijks wordt overgemaakt. “In dat geval moeten we de contributie voor de jeugd misschien wel met 80 euro per jaar verhogen”, zegt hij. Blok vindt dat de afspraken die in 2006 zijn gemaakt worden geschonden als de gemeente het genoemde plan doorvoert.

Nog niets besloten

Wethouder Cees Pille laat weten dat er nog helemaal niets is besloten en dat eventuele veranderingen met de verenigingen worden besproken. Het voorbeeld dat Blok aanhaalt is volgens hem zeker niet iets dat concreet voorligt. ,,Het is als mogelijke optie misschien een keer genoemd in een overleg.” Pille zegt dat de gemeente oog heeft voor de financiën van de clubs en afspraken uit het verleden zoveel mogelijk wil respecteren.

CDA-raadslid Patrick Simpelaar kaartte de kwestie aan op Facebook. Bij hem hebben zich nu vier clubs gemeld die bang zijn inkomsten te gaan verliezen. “Ook daar hoor ik geluiden over het mogelijk moeten verhogen van de contributie.” Simpelaar zegt de vinger aan de pols te houden en vindt dat de financiële belangen van de clubs moeten meewegen als er iets verandert. De raad heeft het laatste woord.


NOC*NSF 07 jan. 2022

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: