Er zijn zes grote apparaten nodig om het volume aan te kunnen. "Maar daarna kun je het bijna weer drinken. We kunnen 45 procent van het totale watervolume van 300.000 liter besparen. Dat komt dan ook niet als afval in het riool. Dat is substantieel."
Elektra, gas, water
Voor de club is het een drietrapsraket: eerst zonnepanelen, daarna van het gas af en nu het waterrecyclesysteem. "We hebben er met zonnepanelen voor gezorgd dat we zelfvoorzienend voor de elektriciteit zijn, we zijn nog bezig om het gas af te bouwen. Nu komt het derde project: na elektra en gas volgt het water. Het past in de volgorde en in ons beleid."
Cambuur ook interesse
Het was niet mogelijk geweest zonder de steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zegt Visser. "Zij willen één sportvereniging in Nederland klaar maken en een soort voorbeeldfunctie geven voor andere verenigingen en accommodaties. Er zijn diverse clubs die nieuwsgierig zijn naar het systeem. Donderdag komen er verschillend collega's. Onder meer Cambuur heeft interesse voor het nieuwe stadion."
Arthur Valkieser van Hydraloop legt uit wat de gedachte achter het systeem is. "We gebruiken als mensen ongeveer de helft om te douchen en de andere helft voor de toiletspoeling, wasmachine, keuken en om te drinken. Waterleidingbedrijven krijgen steeds meer moeite om het water geschikt te maken zodat het bij ons thuis uit de kraan komt. Het is toch eigenlijk best raar dat je de toilet spoelt met drinkwater? Daarom proberen wij het water twee keer te gebruiken."
Valkieser geeft aan dat ONT de allereerste sportclub is die douchewater op deze manier opnieuw gebruikt. Daar komt nog wel heel wat bij kijken. "Wij gebruiken geen filters voor het reinigen, want die verstoppen. We hebben een zestal stappen, met onder meer bezinking, vuil op laten drijven, het injecteren van luchtbelletjes. Wat er overblijft wordt helemaal gedesinfecteerd."
Dit artikel verscheen eerder op de website van Omroep Fryslan.