Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Voetbalclub ONT heeft primeur met waterrecyclingsysteem

NOC*NSF06 dec. 2021

Voetbalvereniging ONT in Opeinde heeft medio november een waterrecyclesysteem in gebruik genomen. De club is een pilotvereniging voor de regering op het gebied van duurzaamheid. "We zijn de eerste in Nederland met dit systeem, als dorpenclub zijn wij daar trots op", zegt voorzitter Jeen Visser.

De voetbalvereniging van Opeinde, Nijega en De Tike is al langer bezig met een groene toekomst. "ONT wil een koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Wij vinden dat wij als voetbalclub die midden in de maatschappij staat onze verantwoordelijkheid moeten nemen", zo legt voorzitter Visser het uit.

Vanuit die ambitie wordt donderdag de allereerste 'hydraloop cascade' in gebruik genomen, een systeem om water te besparen. "Ik zag dat Hydraloop een innovatieprijs had gewonnen, dus ik dacht: ik neem contact op met de eigenaar om eens om tafel te gaan en te kijken of we elkaar kunnen vinden", zegt Visser. "Dat was een lang traject, want je spreekt wel over hoge investeringen", geeft hij toe.

45 procent water besparen

Maar het levert wel wat op. De vereniging verbruikt zo'n 700.000 liter water, met name voor de 63 douches die door de 600 leden worden gebruikt. "Het systeem werkt dan ook anders dan bij particulieren, doordat wij zo'n groot waterverbruik hebben. Het water wordt opgevangen en opnieuw gebruikt. Het is zo schoon gemaakt dat je het eigenlijk weer voor consumptie zou kunnen gebruiken. Dat mag niet volgens de waterwet, maar het vuile douchewater wordt weer helemaal zuiver gemaakt."

Er zijn zes grote apparaten nodig om het volume aan te kunnen. "Maar daarna kun je het bijna weer drinken. We kunnen 45 procent van het totale watervolume van 300.000 liter besparen. Dat komt dan ook niet als afval in het riool. Dat is substantieel."

Elektra, gas, water

Voor de club is het een drietrapsraket: eerst zonnepanelen, daarna van het gas af en nu het waterrecyclesysteem. "We hebben er met zonnepanelen voor gezorgd dat we zelfvoorzienend voor de elektriciteit zijn, we zijn nog bezig om het gas af te bouwen. Nu komt het derde project: na elektra en gas volgt het water. Het past in de volgorde en in ons beleid."

Cambuur ook interesse

Het was niet mogelijk geweest zonder de steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zegt Visser. "Zij willen één sportvereniging in Nederland klaar maken en een soort voorbeeldfunctie geven voor andere verenigingen en accommodaties. Er zijn diverse clubs die nieuwsgierig zijn naar het systeem. Donderdag komen er verschillend collega's. Onder meer Cambuur heeft interesse voor het nieuwe stadion."

Arthur Valkieser van Hydraloop legt uit wat de gedachte achter het systeem is. "We gebruiken als mensen ongeveer de helft om te douchen en de andere helft voor de toiletspoeling, wasmachine, keuken en om te drinken. Waterleidingbedrijven krijgen steeds meer moeite om het water geschikt te maken zodat het bij ons thuis uit de kraan komt. Het is toch eigenlijk best raar dat je de toilet spoelt met drinkwater? Daarom proberen wij het water twee keer te gebruiken."

Valkieser geeft aan dat ONT de allereerste sportclub is die douchewater op deze manier opnieuw gebruikt. Daar komt nog wel heel wat bij kijken. "Wij gebruiken geen filters voor het reinigen, want die verstoppen. We hebben een zestal stappen, met onder meer bezinking, vuil op laten drijven, het injecteren van luchtbelletjes. Wat er overblijft wordt helemaal gedesinfecteerd."

Dit artikel verscheen eerder op de website van Omroep Fryslan.


NOC*NSF 06 dec. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: