Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Golfbaan Stippelberg is één van de meest duurzame golfbanen wereldwijd

NOC*NSF30 dec 2021

“Meer Nederlanders in staat stellen om duurzaam te sporten.” Zo luidt de missie van het samenwerkingsverband Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). Dat doen zij samen met zo’n 6.100 sportondernemers. Een mooi voorbeeld hiervan is Golfbaan Stippelberg, in Gemert-Bakel. Zij werden genomineerd als meest duurzame baan wereldwijd. Van het terugdringen van brandstofverbruik tot het beheren van de baan met schapen: duurzaamheid zit in het DNA van deze organisatie.

Het aansluitende natuurgebied De Stippelberg was het uitgangspunt bij het ontwerp van de golfbaan. 70% van de baan bestaat uit natuurlijke elementen, wat maakt dat het golfen hier voelt als een wandeling over de heide. Het baanbeheer richt zich zowel op het optimaliseren van de baan als het beschermen en versterken van de omliggende natuur. Dit past binnen de praktijk van duurzaam baanbeheer, met oog voor de natuur, het milieu en de samenleving.

William Boogaarts, in naam van De Enk Groen & Golf, is hiervoor verantwoordelijk. “Een mooi voorbeeld van duurzaam beheer bij Golfbaan Stippelberg is het maaien van de fairways met een robot. Het robotprogramma berekent de optimale routes, draaisystemen en transportroutes tussen de banen, met als resultaat 10% minder brandstofverbruik.” Ook graast er een paar keer per jaar een kudde schapen. Zij eten gras en heide. Doordat de dieren op op andere, geselecteerde plekken poepen, groeit de heide daar verder.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Golfbaan Stippelberg.

William Boogaarts (De Enk Groen & Golf) vertelt hoe golfbaan Stippelberg zo duurzaam mogelijk probeert te zijn.

Duurzaam op alle vlakken

De golfbaan maakt naast het natuurlijke onderhoud van de baan ook andere duurzame keuzes. Zo wordt via het clubhuis regenwater opgevangen en opgeslagen in de beregeningsvijver. Daar kan later mee worden gesproeid. Ook worden de greens vaker gerold zodat er minder vaak gemaaid hoeft te worden zonder dat dit effect heeft op de speelkwaliteit. Bijkomend voordeel is dat het gras langer de tijd krijgt te herstellen na een maaibeurt. Hierdoor is het sterker en beter bestand tegen ziektes en schimmels. Dat betekent dat de golfbaan minder gewasbeschermingsmiddelen hoeft te gebruiken.

Nu het meubilair aan vervanging toe is, recyclet de golfbaan een groot deel daarvan. Directeur Dorine Daemen: “Wij willen zo duurzaam mogelijk zijn. Alle keuzes wegen wij hier dan ook aan af. Wanneer iets vervangen moet worden, kijken wij naar duurzame alternatieven. Zo zetten we elke keer een stap in de goede richting.” 

Dit artikel verscheen eerder op de website duurzamesportsector.nl


NOC*NSF 30 dec 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: