Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

De Sporttafel: “We willen dat sportclubs elkaar nog beter weten te vinden”

NOC*NSF03 dec. 2021

De Sporttafel is in de regio Haaglanden hét platform van en voor sportclubs. De Sporttafel brengt verschillende sportverenigingen bij elkaar zodat ze van elkaar kunnen leren en kennis kunnen delen en hun successen en uitdagingen onderling kunnen bespreken. Tot nu toe levert dat mooie resultaten op zoals het Maatjesproject, waarbij sportverenigingen aan elkaar worden gekoppeld zodat ze elkaar kunnen versterken. 

Margit Velds werkt sinds 2018 als community manager bij De Sporttafel. Ze vertelt over de activiteiten en het belang van De Sporttafel in de regio Haaglanden, die in 2016 werd opgericht. “We willen clubs nog meer en beter met elkaar laten samenwerken zodat we de vitaliteit en verbondenheid versterken.”

Verbinden van sportclubs

Eén van de manieren om verenigingen nog meer met elkaar in contact te brengen, is door verschillende bijeenkomsten te organiseren. Zo organiseert Velds maandelijks ontbijtsessies met de partnerraad van De Sporttafel, waarbij ook de Rabobank en de gemeente Den Haag aanschuiven. De partnerraad bestaat uit de bestuurders van tien grote en krachtige verenigingen uit de regio Den Haag. “Tijdens deze bijeenkomsten worden relevante en actuele thema’s besproken, die op dat moment bij verschillende clubs of in de maatschappij spelen”, vertelt Velds.

“De ontbijtsessies geven altijd enorm veel energie, dat is ontzettend leuk en nuttig om te zien. Ook de korte lijntjes met zowel de gemeente als andere verenigingen zijn erg prettig voor de deelnemers.” Voor corona begonnen de ontbijtsessies altijd om 7 uur ’s ochtends, nu is dat een half uurtje later. “Digitaal gaat alles toch wat sneller en is iedereen wat meer to the point.”    

Ook organiseert De Sporttafel twee keer per jaar een themabijeenkomst, waar alle bestuurders van sportverenigingen uit de regio, gemeenteambtenaren, experts en het bedrijfsleven welkom zijn. “Bij deze bijeenkomsten staat een actueel thema centraal. We proberen deze vaak te koppelen aan een groot evenement, we hebben bijvoorbeeld een bijeenkomst tijdens de Volvo Ocean Race georganiseerd. Op die manier proberen we het voor zoveel mogelijk mensen aantrekkelijk te maken”, zegt Velds. “Maar ook de clubhuizen van de verenigingen zelf zijn een hele goede en toepasselijke locatie. Zo werd de laatste fysieke bijeenkomst bij voetbalvereniging Quick gehouden.”

Maatjesproject

Trots is Velds op het Maatjesproject, dat eind 2020 is gestart in samenwerking met de gemeente Den Haag. In dit project ondersteunen de partners van De Sporttafel verenigingen met een specifiek vraagstuk of probleem. “Dat werkt heel goed omdat het kleinschalig is en verenigingen op die manier toch het beste van elkaar kunnen leren”, vertelt Velds.

 

Als voorbeeld noemt ze een onlangs georganiseerde middag waarbij vier clubs (waarvan twee van De Sporttafel) met elkaar in gesprek gingen over hoe ze vrijwilligers kunnen aantrekken en behouden. “Een club vertelde dat ze veel leden met een Ooievaarspas (kortingspas) hebben, die vaak minder betrokken zijn bij de club en na een jaartje weer eens ergens anders gaan kijken. Hoe konden ze die betrokkenheid verbeteren?”

De andere club had juist moeite om nieuwe vrijwilligers aan te trekken, die op beleidsniveau met de club konden meedenken. De sportclubs hebben daar een middag met elkaar over gespard, en daar wordt een vervolg aan gegeven. “Het is heel mooi om te zien dat vrijwilligers, die toch al heel druk zijn met hun eigen club, nog een extra zetje willen geven aan een andere vereniging. Dat komt omdat de partners allemaal ervan overtuigd zijn dat we er baat bij hebben als het met iedereen goed gaat. Er is geen onderlinge concurrentie, want uiteindelijk willen we samen meer mensen aan het sporten en bewegen krijgen.”

Diversiteit

Dat brengt Velds bij een andere uitdaging van De Sporttafel, namelijk het bereiken van alle sportclubs. “In totaal zijn er alleen al in Den Haag zo’n 280 sportverenigingen met een enorme diversiteit. We proberen er voor te zorgen dat mensen ons kennen en om onze zichtbaarheid te vergroten. De gemeente noemt ons nu bijvoorbeeld in stukken, dat helpt. Ook zijn we continue bezig om onze website te verbeteren, waar we ook ‘good practices’ van sportverenigingen in de regio delen.”

Met sommige clubs heeft De Sporttafel heel goed contact en weten ze elkaar goed te vinden, terwijl er ook clubs moeilijk bereikbaar zijn. Ook per wijk verschilt de situatie nogal. “In een aantal Haagse wijken hebben de verenigingen het over het algemeen wat lastiger en zijn ze daardoor vooral gericht op de interne zaken die spelen. Via de sportconsulenten, die werkzaam zijn in een specifieke wijk en precies weten wat daar speelt, proberen we de clubs actief te bereiken. Het contact opbouwen vergt veel tijd en persoonlijke aandacht, daar willen we de komende tijd meer aan werken.”

Toekomst

Het laatste half jaar is De Sporttafel actief bezig om invulling te geven aan haar toekomst. Eén van de wensen is om zowel de partnerraad als het stichtingsbestuur verder uit te breiden en de maatschappelijke betrokkenheid te vergroten, vertelt de voorzitter van het stichtingsbestuur Jeanette Ozinga. “We streven naar nog meer en betere samenwerkingen tussen verenigingen. Het zou mooi zijn als ze elkaar nog beter weten te vinden en we daar bijvoorbeeld een platform voor kunnen bieden.” Samen met de gemeente heeft De Sporttafel daarvoor een concreet plan van aanpak opgesteld dat de komende maanden verder wordt uitgewerkt. “Eind dit jaar hopen we dat in praktijk te kunnen brengen”, besluit Velds.

Mocht je na het lezen van dit artikel enthousiast zijn geworden en graag in contact willen komen met De Sporttafel? Dat kan door een e-mail te sturen naar: desporttafel@gmail.com


NOC*NSF 03 dec. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: