Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Wijhe'92 vraagt om aandacht voor veiligheid

NOC*NSF12 nov. 2021

Wijhe’92 heeft aan de gemeenteraad gevraagd om de verkeersveiligheid te verbeteren op de toegangsweg tot het sportpark aan de Zandhuisweg in Wijhe. In een brief aan de gemeenteraad doet voorzitter Wilco Overweg de gevaarlijke situatie uit de doeken. “Het is de afgelopen maanden al drie keer misgegaan. Gelukkig met alleen materiële schade. Maar er moet wat gebeuren, anders is het wachten op een ongeluk met ernstiger gevolgen.”

Tijdens het interview met voorzitter Overweg bij de toegangsweg, wordt het probleem direct duidelijk. Fietsers die het sportpark op rijden via de Zandhuisweg, nemen de binnenbocht tegen de rijrichting in. Ze negeren daarbij de belijning en pijlen op de weg en het waarschuwingsbord dat ze maant toch vooral rechts te blijven rijden. “We hebben zelf een keer geturfd en toen bleek dat meer dan de helft van de fietsers deze route kiest. Heel gevaarlijk, want de auto's komen uit de blinde bocht aanrijden. Een botsing zit dus in een klein hoekje”, wijst Overweg. Bij zijn weten is het de meest onveilige situatie voor fietsers in Wijhe. “Ik kan me geen gevaarlijkere locatie voor fietsers in Wijhe voor de geest halen”, zegt Overweg. “Zeker met deze verkeersintensiteit.”

Meest logische weg

Dat meer dan de helft van de fietsers de binnenbocht neemt, begrijpt Overweg ergens ook wel. Het is de kortste en meest logische weg naar de fietsenstalling vlak voor het verenigingsgebouw. De fietsers die zich bij de eerste bocht wel aan de regels houden en rechts blijven, gaan veelal iets verderop op het parkeerterrein de fout in, wijst Overweg. “Voor hun is het logisch om tussen de geparkeerde auto's door te rijden richting de fietsenstalling, in plaats van de officiële route te nemen.” Die route is niet helemaal duidelijk aangegeven en leidt tot een behoorlijke omweg richting de fietsenstalling, stelt het bestuur van de sportvereniging in hun brief. De bloeiende sportvereniging met voetbal en handbal-afdelingen heeft het probleem al bij het gemeentebestuur aangekaart. “Het is namelijk een openbare weg. De gemeente is verantwoordelijk voor de inrichting. De wethouder heeft afgesproken dat hij de situatie hier komt bekijken. Maar we willen met deze brief ook de gemeenteraad hierover informeren.”

Veiligheid één van de speerpunten

Wijhe ‘92 telt zo'n 1100 leden. “En we groeien nog steeds”, zegt Overweg. Sinds enkele maanden is hij voorzitter van de club. Met het compleet nieuwe bestuur dat is aangetreden is veiligheid als één van de speerpunten benoemd. Vandaar dat ze prioriteit geven aan het verbeteren van de gevaarlijke verkeerssituatie. In het seizoen (circa 40 weken per jaar) komen er wekelijks zo'n 1.600 fietsers naar Wijhe ‘92 namelijk.

De club kijkt niet alleen naar de gemeente voor een oplossing, ze willen zelf ook een duit in het zakje doen. Overweg: “We willen met een verkeersdeskundige de situatie bekijken. Die zou de gemeente mogelijk kunnen aanwijzen. Wij zijn in elk geval bereid om de helft van de inhuurkosten voor deze expert te betalen.”

Bron: de Stentor. Foto: Ronald Hissink


NOC*NSF 12 nov. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: