Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Nieuw kunstgrasveld Haarlemse voetbalclub koelt af bij warm weer door regenwater

NOC*NSF15 okt. 2021

Bij de Haarlemse s.v. Geel-Wit '20 voetballen de pupillen sinds kort op een 'klimaatadaptief' voetbalveld. Het kunstgrasveld slaat namelijk regenwater op, waarna het vervolgens wordt gekoeld bij warm weer. 

De Haarlemse club heeft inmiddels al heel wat maatregelen genomen om energie te besparen. Een veld dat hittestress tegengaat is daarop een mooie aanvulling. Lennert Böhmer (bestuurslid jeugd) en Christiaan Leerlooijer (coördinator jeugd) grepen de komst van het vernieuwde kunstgrasveld aan om samen met de buurt een plan te maken voor het verbeteren van de omgeving van de sportvereniging.

Christiaan legt uit hoe het klimaatadaptieve veld werkt: “Het gaat om het pupillenveld; een half voetbalveld waarop getraind kan worden en kinderen onder de 12 jaar wedstijden spelen. In de zomer kan kunstgras ontzettend heet worden. Op een warme dag wel meer dan 40 graden. Dat is zeker tien graden hoger dan een natuurlijk grasveld. Daarom zijn we heel erg blij met het vernieuwde veld. De grondlaag onder de kunstgrasmat is nu zo gemaakt dat het regenwater kan opvangen. Als het warm en zonnig is, verdampt het opgeslagen water en koelt zo het veld. Een win-winsituatie dus. Daarnaast is het veld ingestrooid met kurk wat beter is voor het milieu dan rubbergranulaat.”

Duurzaamste sportvereniging van Haarlem

“Met 172 zonnepanelen, een elektrische boiler, ledverlichting rond de velden én nu dit een klimaatadaptieve voetbalveld, mogen we onszelf wel de duurzaamste sportvereniging van Haarlem noemen,” vertelt Lennert trots. “Maar we willen nog meer. Geel-Wit ligt aan de voet van de Sint-Bavo in Zuid-West. Er is weinig groen in de omgeving. Dat moet dus anders kunnen.”

Christiaan, zelf beleidsadviseur op het gebied van water en klimaatadaptatie bij een gemeente, geeft aan dat hij meteen ideeën had over de inrichting van de omgeving. “We hebben buurtbewoners gevraagd om ook mee te denken over hoe we de omgeving kunnen verbeteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om verkeersveiligheid en het inperken van geluidsoverlast, maar we hebben natuurlijk ook gekeken naar vergroening. Bomen en groen in plaats van tegels zorgen voor verkoeling wanneer het heet is. Bovendien trekken planten en bloemen insecten en andere dieren aan. Goed voor de biodiversiteit dus.” Lennert: “De club en buurtbewoners zijn enthousiast om aan de slag te gaan. Jammer genoeg kon de gemeente de plannen voor de omgeving nu nog niet meenemen. We hopen natuurlijk dat dit binnenkort wel gebeurt!”

Op zaterdag 4 september werd het klimaatadaptieve voetbalveld geopend door wethouder Rog (Sport).


NOC*NSF 15 okt. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: