Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Engerlingen verwoesten voetbalvelden in Nieuwe Pekela

NOC*NSF04 okt. 2021

Voetbalclub de Pekelder Boys in het Groningse Nieuwe Pekela deden begin september een niet zo mooie ontdekking: er bleken engerlingen in de voetbalvelden te zitten. De keverlarven lieten een totale ravage achter, waardoor er voorlopig geen wedstrijden meer plaats kunnen vinden bij de club. En dit is lang niet de enige sportclub die slachtoffer is geworden van de larven.

Irma Wortelboer-Fransens, secretaris van de vereniging, en haar man lieten op woensdagochtend de hond uit toen zij werknemers van de gemeente tegen het lijf liepen. "Zij vertelden ons dat het veld losliet omdat er engerlingen in de grond zaten", vertelt Irma. De avond ervoor had het vrouwenelftal van de club nog op het veld gespeeld, maar in één nacht was het veld volledig verwoest. De schade is zó groot dat er geen wedstrijden meer gespeeld kunnen worden. Wanneer dat weer mag is nog onduidelijk. "Het is allemaal één groot vraagteken. Supervervelend, al helemaal na corona, want onze thuiswedstrijden konden eindelijk weer doorgaan. Nu komen ze alsnog te vervallen."

Natuurlijke wijze van bestrijding

De gemeente neemt de uiteindelijke beslissing en dus is het voor de vereniging een kwestie van afwachten. Sinds 2017 is het in Nederland verboden om pesticiden te gebruiken. De engerlingen mogen alleen nog maar op natuurlijke wijze bestreden worden. "Dit kan bijvoorbeeld door middel van andere larven die de beestjes opeten. Maar er moet nog gekeken worden naar wat de bodem aan kan."

Het trainingsveld van de club is onaangetast gebleven, waardoor er nog wel getraind kan worden. "Maar we missen een hoop inkomsten. Hoeveel kosten we nog voor onze kiezen krijgen is ook een kwestie van afwachten. We hebben geluk als we over drie weken weer het veld op kunnen."

De Groningse voetbalclub is niet de enige die last heeft van de engerlingen. In 2018 werd voetbalclub Asser Boys uit Assen het slachtoffer van de overlast. Zij losten het probleem op door nestkastjes voor spreeuwen te plaatsen, zodat deze de larven zouden eten. Ook voetbalclub LV Roodenburg uit Leiden heeft al meerdere jaren last van de keverlarven. "Helaas vandaag voor het vierde jaar weer wedstrijden afgelast vanwege engerlingen", schreef de club vorig jaar op Twitter.

Hoogseizoen

Hoeveel overlast sportverenigingen hebben verschilt per jaar. Het gaat om de hoeveelheid larven. Soms heb je een goed jaar met veel kevers en dus veel eitjes en larven. Zo rond deze tijd komen de eitjes uit. Dan moeten ze eten en tasten ze het veld aan.

Niet alleen de larven zelf richten schade aan. De engerlingen zijn namelijk ook een lekkernij voor vogels. En die kunnen een veld behoorlijk omploegen, want die gaan er natuurlijk proberen bij te komen. Wanneer er veel larven in de grond zitten kan er in korte tijd veel schade worden aangericht.

Helaas valt er niet veel te doen aan de insecten sinds pesticiden verboden zijn. Het is dit jaar een behoorlijk goed jaar voor de meikever. Dat betekent ook veel engerlingen. Vooral het oosten heeft er last van. In augustus en september komen de eitjes uit, dus het is voor sportverenigingen nog even oppassen geblazen.


NOC*NSF 04 okt. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: