Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

TransFit maakt sporten voor getransplanteerden mogelijk

NOC*NSF10 sep. 2021

Jaarlijks worden er zo’n 1500 transplantaties verricht in Nederland – van organen tot stamceltransplantaties. Na afloop van een transplantatie wacht niet alleen een nieuw leven op zich, maar ook vaak een lange weg naar herstel. Sporten is in dat herstelproces een cruciaal onderdeel, die om inzet, volharding en hulp vraagt. Sinds 2008 zet de stichting Sport en Transplantatie zich hiervoor in. De stichting biedt zowel recreatief als competitief sportbeoefening aan voor orgaangetransplanteerden.

Sport helpt je een weg vinden

Patiënten, die een levensreddende ingreep hebben gekregen door middel van een transplantatie, hebben vaak een lang en ernstig ziekbed achter de rug. Na de transplantatie begint de weg van de patiënt naar een ‘gewoon’ leven. In eerste instantie vraagt het lichaam om revalidatie, en dat betekent dat je als getransplanteerde nog een lange tijd patiënt bent. “Sport helpt bij de revalidatie. Patiënten vinden door sport het vertrouwen in hun lichaam terug. De eerste stappen zijn klein met doelstellingen zoals het lopen van 1 kilometer”, aldus Peter van Maurik, actief als bestuurslid, “Dat lijkt misschien weinig, maar het betekent veel. Het doel is om zowel het lichaam als geest van de patiënten zo gezond mogelijk te krijgen. Wij proberen vanuit de stichting daarop aan te sluiten.”

TransFit programma

De stichting Sport en Transplantatie wil zoveel mogelijk getransplanteerden de weg naar sporten of sportief bewegen laten vinden. Van Maurik: “Daarvoor zijn we met het TransFit programma gestart. Dat past volledig in het streven naar een inclusieve sport.” Het doel van het programma is om zoveel mogelijk orgaan- en stamcelgetransplanteerden te laten sporten of bewegen. Binnen het programma wordt de fitheid van getransplanteerden versterkt door drie pijlers: recreatief en gezond bewegen, op ieder niveau kunnen sporten en iedereen over de mogelijkheden en effecten van sport en beweging informeren.

“Onze uitdaging is groot; er zijn in Nederland ongeveer twintigduizend getransplanteerden. We tellen nu ruim honderd leden en dat vinden we niet voldoende. Maar we begrijpen hoe dat komt. Voor elke getransplanteerde, die wil gaan bewegen en sporten, liggen er namelijk veel drempels op het pad: persoonlijke en mentale drempels, maar ook praktische en organisatorische drempels. Als je dat allemaal in je eentje moet doen vraagt dat veel. Samen kun je veel meer bereiken. Met het TransFit programma willen we die drempels wegnemen.”

TransFit op jouw vereniging

“Onze droom is dat elke sportvereniging in Nederland sport voor getransplanteerden mogelijk maakt. Daarvoor is eigenlijk niet veel nodig: het begint vooral met kennis over sporten na een transplantatie. Deze kennis wordt gedeeld via TransFit.nl. Bijvoorbeeld: weet jouw sportvereniging wat een getransplanteerde wel en niet kan doen? Weet je hoeveel van jouw sporters een transplantatie hebben ondergaan? Weet je hoeveel van jouw voormalige leden nu wachten op een transplantatie en daarna weer zouden willen sporten? Die kennis en informatie verzamelen wij, zodat we kunnen helpen sporten voor getransplanteerden zo gemakkelijk mogelijk te maken in elke regio.”

Wil je meer weten? Kijk op www.transfit.nl of neem contact op via info@transfit.nl.  


NOC*NSF 10 sep. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: