Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Op naar een gezonde sportomgeving

NOC*NSF25 aug. 2021

De KNVB en NOC*NSF startten vanuit het Nationaal Preventieakkoord een maatschappelijk project onder de noemer FC VERS, waarmee zij verenigingen helpen om een gezonde sportomgeving te creëren. Het KNKV sloot hierbij aan met ‘KV VERS’. Eén van de korfbalverenigingen die met behulp van JOGG-Teamfit succesvol werk maakt van een gezonder voedingsaanbod en een meer verantwoord rook- en alcoholbeleid, is ODO Maasland.

Vorig jaar besloot ODO Maasland in te stappen bij KV VERS. “Een gezonde sportomgeving sluit goed aan op ons beleid”, legt bestuurslid Barbara Hanemaaijer – van Nierop uit. Zij is verantwoordelijk voor de kantine en de accommodatie. “We zijn de laatste jaren al bezig geweest met het vernieuwen van onze accommodatie, met nieuwe kunstgrasvelden, een mooi nieuw bijgebouw, een beachkorfbalveld en zonnepanelen. Als laatste hebben we ook de kantine vernieuwd, toen we wisten dat we er een gezonde sportkantine van wilden maken. Wij zitten in een landelijk gebied, groen en gezond is ons wel bekend en duurzaamheid staat hoog in ons vaandel, maar je hoort het belang van een gezonde levensstijl ook steeds meer om je heen. Als wij daar ons steentje aan kunnen bijdragen, doen we dat graag.”

Gezonde voedingskeuze, verantwoord alcoholgebruik en een rookvrij complex

Daarin slaagt ODO Maasland tot nu toe glansrijk. De vereniging kreeg van JOGG-Teamfit al vier topprestatiebadges uitgereikt: twee voor een gezonder voedingsaanbod, eentje voor verantwoord alcoholbeleid en eentje voor het rookvrije sportcomplex. “We hadden verschillende teams die zich elk om een ander thema bekommerden. Rookvrij waren we eigenlijk al, maar verder liep het realiseren van een gezonde sportomgeving redelijk parallel. De acties met betrekking op voeding waren de grootste uitdaging. De eerste topprestatiebadge voor voeding betekent onder andere dat één derde van je assortiment bestaat uit een gezondere keuze. Dat hadden we ook vóór kennisneming van de badges al bijna bereikt. Toen hebben we gezegd: als we het doen, doen we het ook goed. Zodoende wilden we ook de tweede topprestatiebadge voor voeding, welke je krijgt als twee derde van je assortiment een gezondere keuze is en je nog aan een heel aantal andere voorwaarden voldoet. Dat is uiteindelijk gelukt.”

ODO Maasland heeft inmiddels geen witbrood meer, maar alleen volkoren- of tarwebrood. Ook is een aantal frisdranken vervangen voor suikerloze varianten, wordt er op veel manieren water aangeboden, is er meer alcoholvrij bier, zijn er alleen nog maar waterijsjes en worden snacks voortaan bereid in de oven in de plaats van in de frituur. “De tussendoortjes waren echter de lastigste categorie”, aldus Hanemaaijer – van Nierop. “We hebben nu kleine snoepverpakkingen in plaats van grote zakken, op de bar staat fruit en we bieden snackgroenten aan. Ongezouten nootjes en popcorn zijn aan het assortiment toegevoegd, ten koste van een aantal soorten chips. Daarvan hebben we nu een oven baked-variant in twee smaken. Voor zulke suggesties konden we JOGG-Teamfit uitstekend raadplegen.”

Goede tips op basis van ervaring

“Die samenwerking bevalt in zijn geheel erg goed”, vervolgt Hanemaaijer – Van Nierop. “JOGG-Teamfit is samen met ons de checklist doorgelopen om te kijken waar we stonden en waaraan we nog wilden voldoen. Zij weten natuurlijk als geen ander hoe hun werkwijze werkt en ze hebben heel veel tips op basis van hun ervaringen en contacten met andere verenigingen en het Voedingscentrum. Het is fijn om aan te kunnen kloppen bij een JOGG-Teamfit coach die over de juiste kennis en contacten beschikt.”

Gezellig en veilige omgeving

Met het nieuwe seizoen in aantocht hoopt ODO Maasland, nadat de deuren door het coronavirus voor lange tijd gesloten bleven, op positieve reacties op de gezonde sportomgeving. Toch voorziet Hanemaaijer – van Nierop wel enige weerstand. “We hopen natuurlijk dat alle leden gaan inzien dat een gezonde sportomgeving een heel belangrijk thema is. Ouders met jonge kinderen zijn misschien al wat meer gewend aan gezonde tussendoortjes en het meegeven van water naar school, maar ook oudere leden zullen begrijpen dat we een goed en verantwoord idee aan het uitvoeren zijn. Dat wordt voor ons de volgende stap: in onze communicatie goed uitleggen waarom we dit doen en wat een gezonde sportomgeving nou precies inhoudt. Het hoeft allemaal namelijk echt niet honderd procent gezond te zijn, we hebben nog steeds een frietje, een biertje en een frikandel, maar mensen krijgen nu meer keuze voor een gezonder alternatief. We willen vooral een gezellige en veilige omgeving bieden voor kinderen en sportende leden. Daar wordt tenslotte iedereen beter van.”

Meedoen?

Ga dan snel naar deze link en meld je vereniging aan!


NOC*NSF 25 aug. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: