Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

TV Hercules investeerde in de toekomst

NOC*NSF07 jun. 2021

TV Hercules uit Hengelo heeft het 40 jaar oude tennispark onder handen genomen. Zowel de banen, de verlichting, het clubhuis als de technische installaties werden aangepakt. Met een flinke renovatie en een groot aantal duurzaamheidsmaatregelen is de club klaar voor de toekomst.

De in 1996 opgerichte tennisvereniging Hercules komt uit Hengelo. De vereniging komt voort uit sportvereniging Hercules, waar de afdeling tennis in 1976 opgericht werd. Er tennissen zo’n 600 leden, zowel op recreatief als op wedstrijdniveau. Een externe tennisschool geeft les. De zeven banen op het tennispark zijn in eigendom van de vereniging, net als het ruime clubhuis met overdekt terras. Abe de Jong is sinds 1983 bestuurslid van de club, en toen in 1996 de afdeling Tennis een zelfstandige vereniging werd, werd hij daarvan voorzitter. En dat is hij nog steeds. "Het is me altijd gelukt om die functie er naast mijn baan bij te blijven doen. Sinds mijn pensionering heb ik er nog wat meer tijd voor gekregen. Voor mij gaan tennissen én gezelligheid én sociale contacten én werken aan en in de vereniging hand in hand. Dat probeer ik ook het karakter van onze vereniging te laten zijn."

Renoveren

Het tennispark bestaat al 40 jaar, en daarin hebben nogal wat veranderingen plaatsgevonden. In 2012 zijn twee groene kunstgras banen vervangen door rood-zand kunstgrasbanen en in 2017 de resterende vijf gravelbanen ook door diezelfde all weather-banen. De Jong: "Het park was ook nodig toe aan een upgrade met duurzaamheidsmaatregelen. De verlichting voldeed niet meer aan de normen en viel regelmatig uit. Het dak van het clubhuis vertoonde lekkages en de meterkast viel regelmatig in storing. De apparatuur was aan vervanging toe. Daarnaast was het wenselijk om het clubhuis aan te passen naar de inzichten van de huidige tijd."

"De renovatie van het clubhuis hebben we uit eigen middelen kunnen bekostigen. De verlichting (14 armaturen op 10 masten) is vervangen door LED verlichting. Hierbij is wel eerst de kwaliteit van de bestaande masten gecontroleerd. Op het dak zat nog een isolatielaag van stro met oude dakbedekkingen. Deze is vervangen door 7 cm isolerende platen met een 2-laagse dakbedekking. Op het dak zijn 52 zonnepanelen geplaatst met een geprognotiseerde opbrengst van 15000 KWH. De meterkast met technische installaties is geheel vervangen, zodat deze weer veilig is en jaren meekan. Deze verduurzamingswerkzaamheden zijn gefinancierd met eigen middelen, een subsidie van het DUS-I en een lening van het BNG Duurzaamheidsfonds."

Financieringsproces

Het financieringsproces is volgens De Jong heel vlot verlopen. "Eerst hebben we het proces van borgstelling met de Stichting Waarborgfonds Sport doorlopen en daarna hebben we de lening aangevraagd bij het BNG Duurzaamheidsfonds. De borgstelling met het SWS heeft een doorlooptijd van 3 weken gehad en de doorlooptijd tussen aanvraag en offerte van het BNG heeft een doorlooptijd van minder dan 2 weken. Alle contactpersonen waren heel constructief en positief ingesteld. Ook was het BNG Duurzaamheidsfonds flexibel wat betreft offertegeldigheid onder corona-omstandigheden.​"

Trots op de vrijwilligers

De Jong is trots op de vrijwilligers in de vereniging. De vrijwilligers die de aanvragen naar DUS-I, SWS en het BNG Duurzaamheidsfonds hebben geregeld, de vrijwilligers die de aanvragen naar de leveranciers hebben begeleid en de voorstellen naar de vereniging en de Algemene Ledenvergadering hebben uitgewerkt en uiteraard ook de vrijwilligers die meegeholpen hebben met de werkzaamheden. "Daarnaast ben ik natuurlijk apetrots op ons park dat weer up to date is met – ook – de gerealiseerde energie- en CO2-besparing. Als we weer vet op de botten hebben willen we nog graag de kleedkamers en de toiletgroep gaan renoveren. Met al deze investeringen zijn we ervan overtuigd dat onze vereniging met vertrouwen de toekomst tegemoet kan zien."

BNG Duurzaamheidsfonds

Het BNG Duurzaamheidsfonds financiert zakelijke projecten die een bijdrage leveren aan een duurzamer Nederland.


NOC*NSF 07 jun. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: