Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Herinrichting van Sportpark De Diemen let op duurzaamheid

NOC*NSF28 jun. 2021

De herinrichting van Sportpark De Diemen, die deze zomer plaatsvindt, zal ervoor zorgen dat het sportcomplex duurzamer wordt. Daar heeft men in de plannen veel rekening mee gehouden. Zo komt er meer groen op het sportpark, is er meer ruimte gemaakt voor fietsparkeren en wordt voor de besproeiing van het waterveld voor Hockeyclub Diemen regenwater gebruikt.

“Sportpark De Diemen wordt zoveel als mogelijk ingericht volgens de sportieve wensen van de verenigingen”, aldus wethouder Jeroen Klaasse van sport en recreatie. “Maar dat niet alleen. Voor het waterveld van de hockeyvereniging kiezen we voor een duurzame variant. Het sportpark krijgt een groene, natuurlijk uitstraling en we houden rekening met de wens van omwonenden om het (te) hard rijden van brommers over de nieuwe fiets- en voetgangersbrug te ontmoedigen.”

Meer bomen

In het definitieve ontwerp voor het sportpark is ruimte gevonden voor meer bomen. Voor de circa 35 bomen die voor de herinrichting gekapt moeten worden, komen er circa 45 terug. Het sportpark krijgt een nog groenere uitstraling door meer ruimte voor het groen tussen het voetbal- en hockeyveld en een groene heuvel met bomen ten zuiden van het beachveld. Naar aanleiding van opmerkingen van direct omwonenden is het nieuwe fiets- en voetgangersbruggetje verplaatst, zodat het niet direct in het verlengde van de Maalderij ligt. Hiermee wordt voorkomen dat brommers over de Maalderij in één keer het sportpark op kunnen rijden. Voor fietsers is er meer parkeerruimte gecreëerd door een extra fietsenstalling ten zuiden van de bestaande kantine.

Verhuizen

Door de herinrichting moet honkbalvereniging TIW-Survivors helaas verhuizen van het sportpark. De honkbalvereniging kan terecht op sportpark Middenmeer in Amsterdam. Na de herinrichting biedt Sportpark De Diemen ruimte voor Handbalvereniging SV Zeeburg, Hockeyclub Diemen, een extra half kunstgras voetbalveld voor SV Diemen en een beachveld dat geschikt is voor diverse sporten. Hiermee kunnen er op het sportpark ten opzichte van de huidige situatie op termijn circa 800 extra sporters terecht.

Waterbergingssysteem

Aannemersbedrijf Van Wijlen B.V. heeft de opdracht gekregen om de werkzaamheden uit te voeren. De planning is dat de sportverenigingen op het sportpark hun competities vanaf september op de nieuwe sportvelden kunnen starten. Bij de aanbesteding speelde duurzaamheid een belangrijke rol. Eén van de twee hockeyvelden wordt een waterveld. Van Wijlen besteedt veel aandacht aan de waterbeheersing op het sportpark en zorgt dat deze klimaatadaptief wordt. De aannemer legt daarbij een duurzaam waterbergingssysteem aan, waarbij regenwater wordt opgevangen om het hockeywaterveld te besproeien. 

Strakke planning

Voor het instrooien van de kunstgrasvelden wordt circulair infillzand gebruikt. Ook andere materialen die vrijkomen worden zoveel mogelijk hergebruikt in het sportpark zelf, of als dat niet mogelijk is elders. Om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken wordt gebruik gemaakt van zero-emissie waterstofauto’s. De machines en gereedschappen die bij het werk worden gebruikt draaien op HVO-diesel, een 100% duurzame dieselvervanger. Ten slotte wordt er veel aandacht besteed aan het voorkomen van de verspreiding van infillmateriaal en microplastic van de kunstgrasvelden in de omgeving.

De start van de werkzaamheden staat gepland voor begin juli. Als alles volgens planning verloopt, worden de nieuwe sportvelden uiterlijk 1 september opgeleverd, de overige werkzaamheden voor 1 oktober 2021.


NOC*NSF 28 jun. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: