De omnisportvereniging benutte de coronastilte van het afgelopen jaar voor het verduurzamen van sportcomplex ’t Paradyske, met onder hetzelfde dak het dorpshuis. Bestuurslid Henk de Vries: “We hadden al jaren klachten over koud water in de douches. De geisers waren van 1984, het jaar waarin ’t Paradyske gebouwd werd. We hadden wel hoge energiekosten, maar amper warm water.” Drie jaar geleden werden al honderd zonnepanelen op het dak gelegd, mede dankzij een gift van Vermilion. In de zomer van 2020 startte de werkgroep Upgrade Paradyske met de tweede fase, een investering van 225.000 euro.
Gemeentesubsidie
De werkgroep klopte met het plan op het gemeentehuis aan voor een subsidie. Penningmeester Harm de Jong: “We kregen een toezegging voor 50.000 euro, maar het duurde wel even voordat dat bedrag op onze rekening stond. We zijn gewoon alvast begonnen." Vrijwilligers bikten alle tegels uit de kleedkamerwand en vloeren; dat was nodig voor de aanleg van de vloerverwarming. “Dat was fase 2a, het systeem op het dak is fase 2b en dat moest de verduurzaming opleveren.”
Met een app
Tot afgelopen jaar werden sportcomplex en dorpshuis verwarmd met een gedateerde luchtverwarmer; inefficiënt omdat daarmee alle ruimten werden verwarmd, terwijl soms maar één ruimte werd gebruikt. Nu staan op het dak twee luchtwarmtepompen en heatpipes voor de verwarming van dorpshuis en kleedruimten. Bij de ventilatie van de kleedkamers wordt gebruikgemaakt van een installatie die de warmte uit de te verversen lucht terugwint. Al met al betekent dit een behoorlijke energiebesparing. Henk de Vries: “We kunnen met behulp van een app aansturen welke ruimte verwarmd moet worden. Ook kunnen we met dit systeem legionella beter beheersen."
Het douchesysteem in de vier kleedkamers en de scheidsrechterskamer werd ook aangepast. Henk: “Als je de douche aanzette, dan begonnen er drie douches te sproeien, terwijl er vaak maar één persoon onder de douche stond. Nu is er voor elke douche een aparte knop. Dat bespaart veel water én energie." De ruimtes kregen een hygiënisch te onderhouden gietvloer, volledige wandbetegeling, een hangtoilet en systeemplafond. Het licht gaat aan met bewegingsmelders.
Isolatie
Hoewel vrijwilligers hebben meegeholpen met bikken, schilderen en monteren, was het grootste deel van de verduurzaming een klus voor gespecialiseerde bedrijven. Voor een volgende fase in het plan hoopt de sportvereniging de isolatie van de sporthal aan te pakken. Dat is een klus voor de gemeente Opsterland, die verantwoordelijk is voor het groot onderhoud. Henk: “Je kan zowat door de kieren naar buiten kijken. Dat kost zóveel energie." Ook de sportkantine staat nog op het programma. “Maar dan moet eerst de hele vloer eruit gebikt worden, dan kunnen we ook hier vloerverwarming aanleggen.” Nog meer wensen op het lijstje zijn: ledverlichting op de sportvelden en isolatie van de kantine en de wc-groep.