Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Sportvereniging Langezwaag renoveerde tijdens corona-lockdown

NOC*NSF14 mei 2021

Bij omnisportvereniging Langezwaag was al langer behoefte aan renoveren van sportcomplex 't Paradyske. De sluiting van het complex vanwege de coronapandemie werd aangegrepen om daarmee aan de slag te gaan. Altijd warm water en een aangename warme vloer voor de blote voeten. Het zijn maar twee van de voordelen die de ruim driehonderd leden van Sportvereniging Langezwaag merken van de duurzame upgrade van hun sportparadijs.

De omnisportvereniging benutte de coronastilte van het afgelopen jaar voor het verduurzamen van sportcomplex ’t Paradyske, met onder hetzelfde dak het dorpshuis. Bestuurslid Henk de Vries: “We hadden al jaren klachten over koud water in de douches. De geisers waren van 1984, het jaar waarin  ’t Paradyske gebouwd werd. We hadden wel hoge energiekosten, maar amper warm water.” Drie jaar geleden werden al honderd zonnepanelen op het dak gelegd, mede dankzij een gift van Vermilion. In de zomer van 2020 startte de werkgroep Upgrade Paradyske met de tweede fase, een investering van 225.000 euro.

Gemeentesubsidie

De werkgroep klopte met het plan op het gemeentehuis aan voor een subsidie. Penningmeester Harm de Jong: “We kregen een toezegging voor 50.000 euro, maar het duurde wel even voordat dat bedrag op onze rekening stond. We zijn gewoon alvast begonnen." Vrijwilligers bikten alle tegels uit de kleedkamerwand en vloeren; dat was nodig voor de aanleg van de vloerverwarming. “Dat was fase 2a, het systeem op het dak is fase 2b en dat moest de verduurzaming opleveren.”

Met een app

Tot afgelopen jaar werden sportcomplex en dorpshuis verwarmd met een gedateerde luchtverwarmer; inefficiënt omdat daarmee alle ruimten werden verwarmd, terwijl soms maar één ruimte werd gebruikt. Nu staan op het dak twee luchtwarmtepompen en heatpipes voor de verwarming van dorpshuis en kleedruimten. Bij de ventilatie van de kleedkamers wordt gebruikgemaakt van een installatie die de warmte uit de te verversen lucht terugwint. Al met al betekent dit een behoorlijke energiebesparing. Henk de Vries: “We kunnen met behulp van een app aansturen welke ruimte verwarmd moet worden. Ook kunnen we met dit systeem legionella beter beheersen."

Het douchesysteem in de vier kleedkamers en de scheidsrechterskamer werd ook aangepast. Henk: “Als je de douche aanzette, dan begonnen er drie douches te sproeien, terwijl er vaak maar één persoon onder de douche stond. Nu is er voor elke douche een aparte knop. Dat bespaart veel water én energie." De ruimtes kregen een hygiënisch te onderhouden gietvloer, volledige wandbetegeling, een hangtoilet en systeemplafond. Het licht gaat aan met bewegingsmelders.

Isolatie

Hoewel vrijwilligers hebben meegeholpen met bikken, schilderen en monteren, was het grootste deel van de verduurzaming een klus voor gespecialiseerde bedrijven. Voor een volgende fase in het plan hoopt de sportvereniging de isolatie van de sporthal aan te pakken. Dat is een klus voor de gemeente Opsterland, die verantwoordelijk is voor het groot onderhoud. Henk: “Je kan zowat door de kieren naar buiten kijken. Dat kost zóveel energie." Ook de sportkantine staat nog op het programma. “Maar dan moet eerst de hele vloer eruit gebikt worden, dan kunnen we ook hier vloerverwarming aanleggen.” Nog meer wensen op het lijstje zijn: ledverlichting op de sportvelden en isolatie van de kantine en de wc-groep.


NOC*NSF 14 mei 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: