Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Ready to sport: van paralympiër naar anderen sneeuwgek maken

NOC*NSF30 apr. 2021

Met Ready to sport heeft NOC*NSF samen met Rabobank Foundation drie jaar hard gewerkt aan inclusie in de sportwereld. Samen sporten draagt bij aan langer, blijvend sporten en aan onderlinge ontmoeting. Met Ready to sport is ingezet op het versterken van sportclubs en het netwerk aan organisaties die betrokken zijn bij jongeren met een beperking. Het programma Ready to sport is inmiddels afgelopen, maar we blikken nog graag terug op verhalen van een aantal deelnemers en wat inclusie in de sport voor hen betekent. Deze keer: Rob Reijmers. Rob deed mee met de Paralympische Spelen en organiseert nu skivakanties en skitrainingen voor mensen met een handicap.

Wintersporten wordt vaak gezien als een moeilijke en dure sport. De Vereniging van Gehandicapte Wintersporters (VGW) doet er alles aan om het toegankelijk te maken voor iedereen en laat graag zien dat de sport ook voor mensen met een handicap heel toegankelijk kan zijn. Paralympiër Rob Reijmers vertelt graag over de vereniging en hoe ook jij een proefles kan aanvragen om te leren skiën met bijvoorbeeld een prothese of in een zitski. 

De paralympiër

Rob Reijmers heeft een partiële dwarslaesie en loopt met een kruk. Lang geleden leerde hij zichzelf skiën. Na veel en hard trainen mocht hij als deelnemer naar de Paralympische Winterspelen van 1992 in Albertville, Frankrijk en 1994 in Lillehammer, Noorwegen. Ook mocht Rob deelnemen in 1996 aan de Wereldkampioenschappen in Lech, Oostenrijk. Helaas heeft hij geen medailles behaald, maar hij was wel mooie ervaringen rijker. Na deze hoogtepunten is hij gaan lesgeven om volwassenen, maar vooral kinderen sneeuwgek te maken. Een aantal kinderen is inmiddels doorgegroeid naar het paralympisch team en neemt deel aan de Paralympische Winterspelen.

Aangepast skiën

De Vereniging van Gehandicapte Wintersporters (VGW) is in 1982 opgericht. Er zijn ongeveer 80 tot 90 vrijwilligers actief als begeleider en circa 40 vrijwilligers als leraar aangepast skiën. Om meer te leren over het aangepast skiën, volgde Rob in Oostenrijk de opleiding voor leraar aangepast skiën. Dit is een pittige opleiding, waarbij de leraren in Oostenrijk in lange - maar gelukkig leuke - dagen getraind worden. Rob vertelt bescheiden, dat hij net als de vereniging het doel heeft om het beoefenen van wintersport door mensen met een lichamelijke handicap toegankelijker te maken want, zegt hij: “Sporten moet toegankelijk zijn voor iedereen!”

“Onze vereniging heeft veel verschillende apparaten voor het zittend skiën zijn in het bezit, deze staan voor iedereen ter beschikking. In een grote loods bij de Wolfskamer in Huizen onderhouden we alle apparaten. Hier geven we ook les op de borstelbaan. We zijn ook vaak in SnowWorld in Landgraaf te vinden om met zittende skiërs te trainen of clinics te geven aan nieuwe deelnemers", vertelt Rob. Naast het zittend skiën is er ook aangepast staand skiën. Met name het ‘één been skiën’ is bekend, maar ook skiën met een prothese is mogelijk. En skiën met andere handicaps. Er zijn speciale ski-protheses ontwikkeld, zodat mensen met een bovenbeenprothese ook kunnen skiën. Het snowboarden met een prothese (of handicaps zonder prothese) is ook goed mogelijk.

Van top tot teen geregeld 

Naast skileraar is Rob ook bestuurder. “We hebben vijf reizen in het jaar. De reizen zijn altijd helemaal aangepast aan de leeftijdsgroepen. Wij hebben kinder-, jongeren- en volwassenenreizen. Alle reizen zijn van top tot teen georganiseerd. Zo reizen we met een aangepaste bus en wij regelen hotel, skipas, skileraren, noem het maar op. Bij de kinderreis is het ontzettend mooi dat de familie en vrienden ook mee kunnen. Hier zie je echt het gehele gezin genieten, want dit is een grote happening met wel 250 man. Bij deze reizen rijden of vliegen de gezinnen zelf naar hun bestemming. Eenmaal in Oostenrijk, Frankrijk of Italië, staan de skileraren en begeleiders voor ze klaar”, vertelt Rob met een grote glimlach. 

Ook aan de slag?

Sport zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn, helaas ervaren nog te veel mensen drempels om te beginnen met sporten. Dat is jammer want sport verbindt, is gezond, gezellig en bovenal erg leuk. Hoe kan jouw vereniging aan de gang met het opzetten van aangepast sportaanbod? Download het Ready to sport stappenplan!


NOC*NSF 30 apr. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: