Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Ready to sport: Fee wil alle sporten uitproberen

NOC*NSF22 jan. 2021

Met Ready to sport heeft NOC*NSF samen met Rabobank Foundation drie jaar hard gewerkt aan inclusie in de sportwereld. Samen sporten draagt bij aan langer, blijvend sporten en aan onderlinge ontmoeting. Het programma zette in op het versterken van sportclubs en het netwerk aan organisaties die betrokken zijn bij jongeren met een beperking. Ready to sport is inmiddels afgelopen, maar we blikken nog graag terug op verhalen van een aantal deelnemers en wat inclusie in de sport voor hen betekent. Deze keer vertelt Fee Lentze haar verhaal.

Fee Lentze (12) is een actieve brugpieper. Fee zit in een rolstoel vanwege het Caudaal Regressie Syndroom. Dat is een beetje vergelijkbaar met een open ruggetje en betekent bij Fee dat er een gedeelte van haar lijf niet goed wordt aangestuurd. Dat is lastig, maar dankzij meester Eddy heeft ze in haar kinderjaren leren apenkooien, turnen, klimmen, klauteren en spelen zonder rolstoel. Fee zit in de topsportklas op het Segbroek College in Den Haag en haar leven bestaat momenteel uit huiswerk maken en chillen met vrienden in de stad. "Laat Fee gewoon lekker sporten met kinderen zonder beperking, want dan gaat ze haar lichaam gewoon beter ontdekken. Als ze begint in de rolstoel blijft ze statisch. Meedoen met alles maakt haar sterk. Zo kwam ze ineens thuis met een handstand en vindt ze echt alle sporten leuk", vertelt Natascha Lentze, moeder van Fee.

Leren sporten met haar sportrolstoel

De school helpt met alle faciliteiten om alles zo goed mogelijk te laten verlopen en zodat Fee kan deelnemen aan het lesprogramma in combinatie met de sporttrainingen. Met haar sportrolstoel met schuine wielen heeft ze de mogelijkheid om sneller en makkelijker van links naar rechts te bewegen en staat haar niets in de weg. Basketballen, hockey en tennis zijn de sporten die ze graag bij Ready to Sport uitprobeert. “Ik word door mijn moeder naar zwemmen gebracht, dit doe ik zonder rolstoel. Hier voel ik mij vrij en merk ik echt dat ik sterker word”, vertelt Fee lachend. 

Hard werken om topsporter te worden 

“Tennissen, daar moet ik echt nog voor trainen”, vindt Fee. Fee is gestart met tennissen bij Aad Zwaan en ze traint één keer per week bij hem. Dankzij Aad is Fee naast het sporten bij Eddy intensief gaan tennissen. Sinds september is Fee ook nog één keer per week aan het trainen bij de Esther Vergeer Foundation. Hier traint ze met anderen die ook in een rolstoel tennissen in Alphen. En als het allemaal nog niet druk genoeg klinkt, traint ze ook nog één keer per week bij de nationale selectie in Valkenswaard. Ze traint dus zes uur per week. “Esther Vergeer heb ik al een paar keer ontmoet. Ze is lief en vraagt hoe altijd het met ons gaat en of we al wedstrijden spelen. Helaas speelt ze geen wedstrijden meer anders had ik graag bij haar gekeken. Ik wil graag topsporter worden en net als Esther goed worden in tennis”, vertelt Fee.

Ook aan de slag?

Sport zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn, helaas ervaren nog te veel mensen drempels om te beginnen met sporten. Dat is jammer want sport verbindt, is gezond, gezellig en bovenal erg leuk. Hoe kan jouw vereniging aan de gang met het opzetten van aangepast sportaanbod? Download het Ready to sport stappenplan!


NOC*NSF 22 jan. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: