Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Ready to sport: Joël de Jong rent op een blade

NOC*NSF06 nov. 2020

Met Ready to sport heeft NOC*NSF samen met Rabobank Foundation drie jaar hard gewerkt aan inclusie in de sportwereld. Het programma zette in op het versterken van sportclubs en het netwerk aan organisaties die betrokken zijn bij jongeren met een beperking. Joël de Jong is één van de deelnemers, hij vertelt wat inclusie in de sport voor hem betekent.

Joël (15) zit in de vierde klas van het Atheneum. Door botkanker moest zijn been eraf worden gehaald en heeft hij vanaf zijn zevende met een normale prothese aan voetbal gedaan. Na vijf jaar te hebben gevoetbald kreeg hij het steeds lastiger om zijn teamgenoten bij te houden. Niet lang daarna heeft hij kennis gemaakt met de blade en rent hij zijn oud-teamgenoten er nu waarschijnlijk allemaal uit op de 100 en 200 meter. Daarnaast tennist Joël en heeft hij zich gewaagd aan verspringen. Waar haalt hij al deze energie vandaan?

Energie voor tien

Zijn aanraking met atletiek kwam door een evenement dat werd georganiseerd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Hier kregen twaalf jongeren, waaronder Joël, de kans om met een blade te lopen. Op een normale prothese kon hij niet goed hardlopen en daarom was dit zeker het proberen waard. Na dit evenement heeft hij een week lang met een ‘big smile’ rondgelopen. Ook mocht hij de blade een week meenemen om dit te kunnen laten zien aan familie en vrienden.

Nu traint hij eens in de twee weken op Papendal en drie keer in de week op de atletiekbaan in Hoorn. Zijn specialiteit ligt op de 100 meter en 200 meter, maar toen hij zag hoe spectaculair verspringen was wilde hij dit ook proberen. Door de explosiviteit op dit onderdeel kan hij dezelfde blade gebruiken. Of dat niet genoeg is tennist hij ook nog een keer per week en met toernooien zelfs vaker. Toch weet hij wel zijn focus te houden. Als er belangrijke wedstrijden aankomen kiest hij zeker voor atletiek.

Samen sterker worden

Joël woont in Harlingen, in Noord-West Friesland. Naar zijn trainingslocatie in Hoorn is dit drie kwartier rijden en daarom is hij maar al te blij met zijn moeder die hem naar elke training brengt. Onder begeleiding van Frank Dik traint hij hier in een groep van zes atleten. Deze atleten hebben even als Joël een bovenbeen amputatie ondergaan en kunnen daarom goed met elkaar overweg. Naast de kennis die zijn trainer heeft van protheses helpen zijn ervaren teamgenoten hem ook met tips over de techniek en de beheersing van de blade. 

Blik op de toekomst

Op Papendal traint Joël in de trainingsgroep van Heleen Moes. Hieruit heeft hij al aan ontzettend mooie wedstrijden mee kunnen doen. De Diamond League in Birmingham en de Müller Grandprix in Berlijn waren zijn absolute hoogtepunten. Of hij de Paralympische Spelen gaat halen? Zelf zegt hij dat daar nog veel arbeid voor moet worden verricht, maar niks onmogelijk is.

Ready to Sport

Met Ready to sport heeft NOC*NSF samen met Rabobank Foundation drie jaar hard gewerkt aan inclusie in de sportwereld. Samen sporten draagt bij aan langer, blijvend sporten en aan onderlinge ontmoeting. Met Ready to sport is ingezet op het versterken van sportclubs en het netwerk aan organisaties die betrokken zijn bij jongeren met een beperking. 

Ook aan de slag?

Sport zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn, helaas ervaren nog te veel mensen drempels om te beginnen met sporten. Dat is jammer want sport verbindt, is gezond, gezellig en bovenal erg leuk. Hoe kan jouw vereniging aan de gang met het opzetten van aangepast sportaanbod? Download het Ready to sport stappenplan!


NOC*NSF 06 nov. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: