Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Ready to sport: Youri Plooster kan niet zonder sport

NOC*NSF03 dec. 2020

Met Ready to sport heeft NOC*NSF samen met Rabobank Foundation drie jaar hard gewerkt aan inclusie in de sportwereld. Het programma zette in op het versterken van sportclubs en het netwerk aan organisaties die betrokken zijn bij jongeren met een beperking. Youri Plooster is één van de deelnemers, hij vertelt wat inclusie in de sport voor hem betekent.

Toen Youri (16) vanwege zijn prothese niet door mocht met regulier voetbal, baalde hij enorm. Hij wist niet dat er een alternatief was. Via een flyer in het revalidatiecentrum kwam hij bij amputatievoetbal terecht. Uiteindelijk vond hij niet één, maar zelfs twee sporten waar hij alles in kwijt kan. 

Wereldrecord penalty schieten

De VWO-leerling uit Alblas komt net terug uit Oss, waar hij samen met de Zwaluwen Jeugdactie het wereldrecord penalty schieten heeft verbroken. Voetbal is duidelijk zijn eerste liefde. Hij voetbalt al sinds zijn 6e. Dat zijn been op zijn 13e moest worden geamputeerd na een aanrijding met een vrachtwagen, veranderde hier niets aan. Zodra hij zijn prothese aangemeten kreeg, stond hij weer op het veld. Pas toen hij tijdens een landelijke keuring niet verder mocht, moest hij op zoek naar een andere sport. 

Amputatievoetbal 

Via een flyer kwam hij bij het amputatievoetbal uit. Hij vertelt: “Dat is voetbal op krukken. Op de flyer stond dat je kon aansluiten bij een van de trainingen. Voordat ik het wist, zat ik in het Nederlands elftal. Echt gaaf." Ook met de groep klikte het erg goed: "De groep bij voetbal is heel leuk. Je bent ook allemaal een beetje lotgenoten. De sfeer in het team is gewoon heel goed." 

Rennen op een blade

Zijn talent voor sporten werd niet alleen bij het voetbal opgemerkt. Op zijn 14e werd hij uitgenodigd om op Papendal met een atletiektraining mee te doen: “Iemand van NOC*NSF vertelde me dat ik goed met mijn prothese om kon gaan. Zij wilde mij wel eens met een blade zien rennen.” Hij trainde mee met jong oranje en was gelijk verkocht: “Die dag was echt super. Het was zo leuk om te doen. Direct daarna zijn wij een blade aan gaan meten.”

Lekker jezelf zijn 

Hij kan zich nog goed herinneren hoe het was om voor het eerst met een blade te rennen. “Je loopt normaal altijd met je prothese, maar daar kun je veel minder lang en snel mee rennen. En dan kan je opeens weer supergoed rennen. Dat is echt heel gaaf.” Je kunt wel stellen dat Youri niet zonder sporten kan. “Ik zou heel graag naar de Paralympische Spelen willen. Maar mijn doel is ook om gewoon te blijven sporten. Sporten, daar kun je alles in kwijt. Je hebt altijd iets te doen en kunt lekker jezelf zijn.”

Ready to Sport

Met Ready to sport heeft NOC*NSF samen met Rabobank Foundation drie jaar hard gewerkt aan inclusie in de sportwereld. Samen sporten draagt bij aan langer, blijvend sporten en aan onderlinge ontmoeting. Met Ready to sport is ingezet op het versterken van sportclubs en het netwerk aan organisaties die betrokken zijn bij jongeren met een beperking. Het programma Ready to sport is inmiddels afgelopen, maar we blikken nog graag terug op verhalen van een aantal deelnemers en wat inclusie in de sport voor hen betekent.

Ook aan de slag?

Sport zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn, helaas ervaren nog te veel mensen drempels om te beginnen met sporten. Dat is jammer want sport verbindt, is gezond, gezellig en bovenal erg leuk. Hoe kan jouw vereniging aan de gang met het opzetten van aangepast sportaanbod? Download het Ready to sport stappenplan!


NOC*NSF 03 dec. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: