Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Ready to sport: alles wat anderen kunnen, kan Yiming ook

NOC*NSF12 feb. 2021

Met Ready to sport heeft NOC*NSF samen met Rabobank Foundation drie jaar hard gewerkt aan inclusie in de sportwereld. Samen sporten draagt bij aan langer, blijvend sporten en aan onderlinge ontmoeting. Het programma zette in op het versterken van sportclubs en het netwerk aan organisaties die betrokken zijn bij jongeren met een beperking. Ready to sport is inmiddels afgelopen, maar we blikken nog graag terug op verhalen van een aantal deelnemers en wat inclusie in de sport voor hen betekent. Deze keer is Yiming Gores aan het woord.

Een profkeeper worden of juist een grootmeester in schaken: het zijn twee dingen waar Yiming Gores (10) regelmatig over droomt. Yiming mist zijn linkeronderarm, maar kan naar eigen zeggen alles wat anderen ook kunnen. Het tekent de nog jonge Yiming, die de keeper is van de E-tjes bij de IJsselmondse voetbalvereniging de Zwervers. "Ik ben zo geboren en ben het daarom wel gewend. Je leert jezelf eigenlijk van alles aan. Alles wat anderen kunnen, kan ik ook", vertelt hij.

Drie keer per week is Yiming op het voetbalveld te vinden: twee keer voor de training en één keer voor een wedstrijd. “Voetballen vind ik echt heel erg leuk. Eigenlijk heb ik niet zo heel veel problemen met mijn korte arm. Alleen als mensen op links schieten is dat wel wat lastiger. En nu, in de E, hebben we gelukkig nog een kleiner doel.”

Handicap

Voetballen doet Yiming al sinds zijn zevende en eigenlijk kan hij zich ook geen leven zonder die sport voorstellen. “Ik vind het gewoon leuk om een teamsport te doen, om te bewegen. Wat ik soms wel moeilijk vind is dat ik iets mis. Maar ik ben wel blij dat ik bepaalde dingen, zoals voetballen, gewoon goed kan. Ik zeg ook altijd dat ik alles kan, ondanks mijn korte arm", vertelt hij. Toch vindt de jonge voetballer het regelmatig lastig als hij zijn tegenstanders op het voetbalveld over zijn handicap hoort praten. “Daar kan ik me wel aan ergeren, als ik ze erover hoor praten. Maar gelukkig heb ik vrienden die me altijd helpen. Eigenlijk heb ik ook bijna nooit hulp nodig. Misschien alleen met het aandoen van mijn keepershandschoenen.”

Dromen

Op het voetbalveld voelt Yiming zich thuis. En stiekem droomt hij zelfs al over meer. “Ik zou graag profkeeper worden. Maar ik weet dat dat wel lastig is, vooral omdat ik volgend jaar naar een ander team moet. Dan gaan we ook met een groter doel werken. Ik weet niet of dat wel lukt met mijn korte arm,” legt hij uit. Zijn handicap weerhoudt hem er overigens niet van om verder te dromen. “Ik doe ook nog aan schaken. Daar wil ik eigenlijk ook wel grootmeester in worden. Als het bij het voetbal niet lukt, dan kan ik altijd nog voor het schaken gaan.”

Ready to Sport dag

Voetbal en schaken zijn de sporten waar hij graag mee bezig is, maar onlangs testte hij ook andere sporten uit tijdens een Ready to Sport dag. “Ik heb van alles uitgeprobeerd: van freestylen tot hockey. Het was heel erg leuk, vooral omdat het een dag is met allemaal andere kinderen die ook een handicap hebben. Zij kijken je niet gek aan.”

Door de speciale Ready to Sport dag kwam Yiming bovendien weer gemotiveerder terug op het voetbalveld. “Die hele dag buiten heeft ervoor gezorgd dat ik nog meer motivatie kreeg voor het voetballen. Als het seizoen af is ga ik kijken of ik nog een seizoen doorga met voetballen of dat ik een andere sport ga proberen. Hockey bijvoorbeeld."

Volgens Yiming is Ready to Sport in ieder geval een aanrader. “Je doet er sporten die je anders, vooral als je gehandicapt bent, niet zo snel zou uitproberen. Ik raad het andere kinderen zeker aan.”

Ook aan de slag?

Sport zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn, helaas ervaren nog te veel mensen drempels om te beginnen met sporten. Dat is jammer want sport verbindt, is gezond, gezellig en bovenal erg leuk. Hoe kan jouw vereniging aan de gang met het opzetten van aangepast sportaanbod? Download het Ready to sport stappenplan!


NOC*NSF 12 feb. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: