Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Ready to sport: 'Niet sporten is geen optie'

NOC*NSF29 mrt. 2021

Met Ready to sport heeft NOC*NSF samen met Rabobank Foundation drie jaar hard gewerkt aan inclusie in de sportwereld. Samen sporten draagt bij aan langer, blijvend sporten en aan onderlinge ontmoeting. Met Ready to sport is ingezet op het versterken van sportclubs en het netwerk aan organisaties die betrokken zijn bij jongeren met een beperking. Het programma Ready to sport is inmiddels afgelopen, maar we blikken nog graag terug op verhalen van een aantal deelnemers en wat inclusie in de sport voor hen betekent. Deze keer: Ocean Clarenbeek.

Dat een onverwachte fysieke tegenslag niet in de weg hoeft te staan om je passie voor sport te blijven beoefenen, bewijst Ocean Clarenbeek (15 jaar). Hij was negen jaar oud toen hij onverwacht een hersenbloeding kreeg door een geknapte AVM (arterioveneuze malformatie). Na een lange periode van revalideren is Ocean er nog lang niet, maar niet sporten is voor hem geen optie. Moeder Jacky: "De prognoses ten tijde van de hersenbloeding waren niet goed voor Ocean. Hij was halfzijdig (rechts) verlamd, had afasie en moest veel dingen weer opnieuw leren, opnieuw lopen bijvoorbeeld. Hij loopt nu met een spalk en zijn rechterhand is niet meer zijn dominante hand. Daarnaast ziet Ocean slecht met zijn rechteroog. Door de hersenbloeding is zijn zicht sterk verminderd."

Van skeeleren tot klimmuur

Ocean: "Toen ik zes was zat ik op voetbal en atletiek en op de basisschool heb ik ook nog hockey, tennis, atletiek en judo gedaan. Ja, het is wat veel, maar ik hou inderdaad van veel soorten sporten. Toen ik aan het revalideren was vroeg de sporttherapeute vaak wat ik zou willen uitproberen. Skeeleren, fietsen en de klimmuur leken me allemaal wel tof. Thuis hebben we een trampoline, die vind ik ook vet, maar die is helaas stuk nu. Ik zwem trouwens nu op zaterdag in het Wedde, ik zwom ook al veel voordat ik die hersenbloeding kreeg, dus daar stop ik dan niet zomaar mee."

Sport en school

Moeder Jacky vertelt: "Wij zijn via Mytylschool De Brug Rotterdam bij Ready to sport gekomen. De sportleraren daar wezen de kinderen op de Watersportdag waar we met het hele gezin naartoe zijn gegaan. Niet alleen Ocean zelf maar wij allemaal vonden het geweldig. Als het goed is gaan we in januari mee met de Family dag. We hopen dat Ocean naast het zwemmen ook een andere sport gaat vinden die hij met veel enthousiasme kan beoefenen, hij is zo ongelofelijk positief en een echte doorzetter! Hij was, voor de hersenbloeding, fysiek gelukkig al sterk door het vele sporten dus dat heeft hem zeker geholpen bij het revalideren. Momenteel is hij erg met school bezig om de doelen te halen die hij voor zichzelf gesteld heeft, dus dat is voor hem op dit moment het meest belangrijk. Maar sportief bezig zijn, dat zit gewoon in hem."

Ook aan de slag?

Sport zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn, helaas ervaren nog te veel mensen drempels om te beginnen met sporten. Dat is jammer want sport verbindt, is gezond, gezellig en bovenal erg leuk. Hoe kan jouw vereniging aan de gang met het opzetten van aangepast sportaanbod? Download het Ready to sport stappenplan!


NOC*NSF 29 mrt. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: