Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

VV Wernhout gaat met gasloos sportpark voor nul op de meter

NOC*NSF17 mrt. 2021

VV Wernhout en de gymzaal ernaast gaan volledig gebruik maken van duurzame warmte uit een warmtebuffer. De warmtebuffer wordt dit jaar geplaatst en daarmee gaan de accommodaties van het gas af. Wethouder Johan de Beer, met Duurzaamheid in zijn portefeuille, spreekt van ‘een project met landelijke allure’.

Het reeds in november 2018 geopenbaarde plan, met als kartrekkers het Achtmaalse bedrijf HoCoSto, VV Wernhout, de Gemeente Zundert en de Dorpsraad Wernhout, krijgt hiermee eindelijk gestalte. Voor de levering van warm water aan de gemeentelijke gymzaal is nu een leverings- en verduurzamingsovereenkomst opgesteld tussen de leverancier VV Wernhout en de Gemeente Zundert als exploitant van de gymzaal. Hiermee zetten zij een belangrijke stap in de realisatie van het project.

Koudere maanden

Dit jaar nog vindt de installatie van de ondergrondse warmtebuffer plaats. Verwarmd water wordt vooral in de zomermaanden onder de grond opgeslagen en vervolgens omgezet in energie voor de verwarming van de ruimtes en de tap- en douchewatervoorziening. Hier gaan het sportpark en de gymzaal in de koudere maanden dankbaar gebruik van maken. Door warmte te onttrekken uit de warmtebuffer gaan beide accommodaties van het gas af. Nul op de meter, dus. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van fossiele energiebronnen. Opwekking van energie vindt helemaal CO2-neutraal plaats via de ondergrondse warmtebuffer, een innovatieve uitvinding van het lokale bedrijf HoCoSto. 

Financiële constructie

VV Wernhout realiseert, financiert en exploiteert de warmtebufferinstallatie, want als sportvereniging kan het goedkoper geld lenen. Bovendien kent de club betere subsidiemogelijkheden. De Gemeente Zundert neemt deze investering na vijftien jaar over, waarna de warmtebuffer in eigendom van de Gemeente Zundert komt. VV Wernhout is straks ook de energieleverancier voor de gemeentelijke gymzaal. Om het gehele traject in goede banen te leiden, ondertekenden wethouder De Beer, van de gemeente Zundert, en VV Werkhout-bestuursleden Jan Hereijgers en Jack van Hassel een leverings- en verduurzamingsovereenkomst. 

Ook vanuit de KNVB en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is het project gefinancierd. VV Wernhout zelf gooit er zelf dus nog een schepje bovenop. “Wij waren al van plan om de energiekosten naar beneden te krijgen en dit project kwam op het juiste moment”, vertelt clubvoorzitter Jan Hereijgers. “VV Wernhout wil meer, dus zijn er nu ook zonnepanelen gelegd. Ook hier dacht de Gemeente Zundert mee en op het kleedgebouw en de kantine kwam een extra laag dakbedekking. Energiebeperkende maatregelen worden aangelegd, lampen vervangen, en ventilatoren aangepast. Alles voor nul op de meter.”

Landelijke allure

Wethouder De Beer is uitermate trots op het feit dat de Gemeente Zundert straks met Sportpark Wernhout het eerste volledig gasloze sportpark van Nederland in huis heeft. Zeker zo fier is hij naar eigen zeggen op de inzet van VV Wernhout. “En trots dat wij in Wernhout een project met landelijke allure neerzetten,” zo laat hij weten. Het zorgt in ieder geval voor grote belangstelling.


NOC*NSF 17 mrt. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: