Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

'Sport en spel voor ouderen': wijkgericht werkt

NOC*NSF17 feb. 2021

Sinds anderhalf jaar delen een aantal partijen het mooie pand Sportmedisch Centrum Nijmegen Zuid. "We hadden de behoefte om samen iets op te zetten en om meer wijkgericht bezig te zijn hier in Grootstal", zegt Erik Stunnenberg. "Met de bijdrage uit het Stimuleringsbudget hebben we 'Sport en spel voor ouderen' gestart, dat was een prima plan!"

In het Sportmedisch Centrum Nijmegen Zuid zitten vier partijen: boksvereniging NABA Boxing Nijmegen, Judoacademy Nijmegen, Fysiotherapie Nijmegen-Zuid en ProFitt diëthetiek en lifestyle coaching. Fysiotherapeut Erik Stunnenberg was één van de initiatiefnemers van het project, die daarbij werd bijgestaan door buurtsportcoach Karlijn Groeneveld. Zij wees hen ook op de mogelijkheid om een bijdrage uit het Stimuleringsbudget aan te vragen om het project van de grond te tillen. Ook vanuit de gemeente werd ondersteuning voor de start ontvangen.

Afstand bepalend

Erik: "We hebben hier een prachtige locatie, en de twee sportclubs hebben goede trainers. Zo ontstond het idee om voor de ouderen in de wijk een wekelijks uurtje sport en spel aan te bieden." Medio november 2019 werd gestart met een pilot, werden ballen, hoepels en noodles aangeschaft. Er werden flyers gedrukt en die werden in de wijk verdeeld. "Ik weet vanuit onderzoek wat ik gedaan heb vanuit mijn fysiotherapie dat met name bij ouderen de afstand tot de activiteit bepalend is voor het wel of niet deelnemen. Daarom hebben we bewust in een omtrek van 500 meter om ons pand de flyers in alle brievenbussen gestopt."

Koffie drinken wil iedereen

Mooi detail - en wellicht ook een tip voor anderen - is dat de folder in eerste instantie vooral uitnodigde voor een gezellig uurtje koffie drinken voor senioren in het sportcentrum. Erik legt uit: "Als je senioren uitnodigt om te komen sporten, dan zegt een deel dat ze dat niet meer kunnen en een deel zegt dat ze daarvoor nog te vitaal en actief zijn om aan een dergelijke activiteit deel te nemen. Maar koffie drinken kan en wil iedereen wel! Dus zo hebben we de ouderen hiernaartoe gelokt."

Brede opzet

Begonnen is men met vier senioren, enkele weken later waren er dat al twaalf. De bijeenkomsten op de woensdagochtend kennen een heel brede opzet en zijn heel afwisselend. "Het is een uur lang 'bewegen', waarin heel veel aan bod komt: coördinatie, kracht, mobiliteit, valpreventie en zeker ook telkens een vorm van sport en spel. De twee docenten zijn afkomstig van de boks- en judovereniging, en zij krijgen ook beide de helft van de bijdrage, die de senioren betalen. Die bedraagt € 20,- per maand, dat is betaalbaar. Dat geld zijn de trainingen zeker waard!"

Corona

Niet alleen het uurtje sporten vinden de senioren belangrijk, ook het halve uurtje koffie drinken na afloop is erg geliefd. "Dat merkten we, toen we moesten stoppen met koffie drinken na afloop vanwege corona. Toen reageerden veel deelnemers dat ze dat wel erg jammer vonden." Vanuit de fysiotherapiepraktijk, vanuit de diëtistenpraktijk én vanuit de buurtsportcoachwerkzaamheden worden belangstellenden op de trainingen gewezen. "Daarnaast geeft de diëtiste af en toe een presentatie na afloop van de training, ook dat vinden de deelnemers interessant."

Het project ligt momenteel stil vanwege de corona-lockdown. "Jammer, dat horen we ook van de deelnemers. Iedereen kijkt ernaar uit om weer mee te kunnen doen. We hopen dat we de groep dan langzaamaan nog een beetje kunnen uitbreiden. Dan wordt het ook voor de twee clubs nog interessanter om deze doelgroep aan de locatie te binden."

Voor meer informatie over het stimuleringsbudget, klik hier.


NOC*NSF 17 feb. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: