Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

TTC Middelburg is er voor iedereen

NOC*NSF04 feb. 2021

Bij tafeltennisclub TTC Middelburg wil men graag een steentje bijdragen aan het stimuleren van de sportdeelname. Die maatschappelijke rol namen ze al een tijdje op zich. Toen ze in 2019 hoorden van het Stimuleringsbudget, werd er meteen een mooi plan ingediend. "De kinderen hebben het leuk gevonden, en wij hebben er een paar nieuwe leden aan overgehouden", zegt hoofdtrainer Jelle-Jan Pieterse.

TTC Middelburg heeft circa 150 leden. Al sinds een paar jaar verzorgt de club jaarlijks clinics voor basisschoolleerlingen. Hoofdtrainer Pieterse is daar kartrekker van. "In het verleden organiseerden we deze clinics altijd in onze eigen zaal. We namen contact op met de scholen en boden de clinics aan, waarop kinderen als ze het leuk vonden dan aansluitend een starterscursus van zes lessen konden volgen." In het kader van het Stimuleringsbudget werd er nagedacht over hoe men de jeugd, voor wie de drempel naar de club wat hoger ligt, ook kon bereiken. Daarvoor had Pieterse meteen een mooi plan paraat: "We hebben in Middelburg twee oude wijken, waar in verhouding veel mensen wonen, die het niet zo breed hebben. De vier basisscholen, die daar liggen, hebben we bezocht en gevraagd of we op hun scholen tijdens de gymles een clinic mogen verzorgen. Daar werd meteen 'ja' op gezegd. In totaal 14 klassen, groep 5 tot en met 8, hebben we een clinic gegeven. Dat werd echt goed ontvangen. Niet alleen de kinderen vonden het leuk, ook de leerkrachten waren blij met ons bezoek!"

Nieuwe leden

Het was uiteraard een behoorlijke klus om dat te organiseren. Pieterse nam er zelf een paar dagen voor vrij van zijn werk, daarnaast hielpen enkele oudere vrijwilligers en was een stagiair HBO-sportkunde erbij betrokken. "Maar het was zeker de moeite waard! We hadden een flyer gedrukt, om kinderen uit te nodigen voor de starterscursus op onze club. Voor deze kinderen was de bijdrage daarvoor verlaagd. Dat kon, omdat we de bijdrage uit het Stimuleringsbudget konden gebruiken om de trainers en hulptrainers deels daaruit te bekostigen. Daar hebben twaalf kinderen aan deelgenomen. Uiteindelijk zijn er 5 kinderen ook daadwerkelijk lid geworden van onze vereniging." In de flyer en ook op de club werd uiteraard ook gewezen op de mogelijkheden van het Jeugdfonds Sport en Cultuur, zodat de contributie geen struikelblok hoeft te zijn om de kinderen lid te laten worden.

Pieterse denkt dat de resultaten, als er geen corona zou zijn geweest, nog wel beter zouden zijn geweest. "Nu was het toch jammer, dat we de positieve kennismakingsbijeenkomsten enkele maanden stil moesten leggen omdat we niet de zaal in mochten. En we hebben de scholen daarna ook uitgenodigd om de kinderen een clinic bij ons te laten volgen, maar dat is momenteel allemaal een beetje lastig. Zodra dat weer kan, zullen we dat beslist weer doen!"

Meer plannen

TTC Middelburg richt zich niet alleen op de jongere jeugd, vorig jaar heeft de club ook tien tafeltennistafels in de sporthal neergezet, waar de middelbare schooljeugd hun gymlessen heeft. "Daar hebben we met de gymleraren ook afspraken gemaakt om clinics voor de brugklassers te verzorgen."

En ook voor de toekomst hebben ze al volop plannen: "Zodra de inentingen op gang zijn gekomen willen we ook voor de 55+-ers een project starten. Ook die mensen willen we graag laten kennismaken met tafeltennis. Onze club is er voor iedereen in Middelburg!"

Voor meer informatie over het stimuleringsbudget, klik hier.


NOC*NSF 04 feb. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: