Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Maatschappelijke opvang op de kickboxtraining

NOC*NSF14 dec. 2020

Vanuit de sportschool Hoyer's Gym in Heerlen zag Tristan Bernaards de kans om zijn hobby en zijn beroep te combineren door kickboxtrainingen te verzorgen voor jongeren, die hij had leren kennen via zijn stage en werk voor het Leger des Heils. "Het is zó mooi om te zien wat dat voor deze mensen betekent!" Mede met hulp van het stimuleringsbudget kon de sportschool de jongeren maatschappelijke opvang bieden.

Tristan is zelf ook trainer bij Hoyer's Gym, de sportschool van Danny Hoyer in Heerlen. Daarnaast is hij persoonlijk begeleider in de jongerenopvang, voorheen bij het Leger des Heils en nu bij de Levanto Groep. "Destijds was er het programma 'Samen Sportief' van het Leger des Heils, waarin een aantal organisaties zich inzetten om een sportaanbod voor de jongeren te bieden. Danny Hoyer vroeg mij toen of ik dat ook bij Hoyer's Gym wilde doen: kickboxles geven. Dat leek mij uiteraard een super plan!"

Tas vol spullen

De sportschool bracht het Leger des Heils alleen de zaalhuur in rekening, Tristan gaf de lessen samen met een maatschappelijke sportcoach. Danny Hoyer attendeerde hen daarbij op de mogelijkheid om via het stimuleringsbudget ondersteuning te krijgen. Danny: "Jan van Looijen van de Federatie Oosterse Gevechtssporten informeerde mij per mail van die mogelijkheid. En die € 850,- konden we daarvoor mooi gebruiken. We hebben spullen aangeschaft om de jongeren te laten trainen, konden trainers opleiden en hebben het besteed aan promotie om deelnemers te werven." Tristan vult aan: "We hebben een hele grote tas gekocht, vol met handschoenen, scheenplaten, etc., die de jongeren konden gebruiken. In eerste instantie kregen ze ze uitgereikt als ze kwamen trainen, maar diegenen die later regelmatig kwamen konden ze dan ook mee naar huis nemen."

Het vaste trainingstijdstip was donderdagmiddag van half 3 tot 4 uur. "Vaak waren de jongens er al om tien over 2, elkaar even ontmoeten buiten de sportschool en dan om half 3 beginnen. Het was echt maatschappelijke opvang. Iedereen kon erbij aansluiten, we gingen sporten, maar er was zeker ook de mogelijkheid om een gesprek aan te gaan. De jongens hebben er veel aan gehad." Naast die vaste les op donderdagmiddag namen de deelnemers, in leeftijd variërend van 25 tot 45 jaar, ook soms nog deel aan een fitnesstraining op de vrijdag of een nog extra georganiseerde bootcamp.

'Ik voel weer'

"Het is beslist niet eenvoudig voor een verslaafde, om op zo'n vast tijdstip ergens naartoe te gaan en daar aan de training deel te nemen. Maar je zag dat het deze jongeren hielp om de draad weer op te pakken. Ik heb één heel mooi voorbeeld: een deelnemer, die verslaafd was aan speed, kwam op de training en kreeg daar een trap tegen zijn been. Zijn reactie: 'Ik voel weer pijn!' En zo heeft hij, door de sport, zijn verslaving afgebouwd en heeft hij inmiddels weer een baan. Nu is het een vriend van me."

Het lukt niet bij iedereen

Ruim drie jaar hebben de lessen plaatsgevonden. Kortgeleden heeft het Leger des Heils aangegeven ermee te moeten stoppen vanwege bezuinigingen. Of het in de toekomst weer opgepakt kan worden, is nu nog niet duidelijk. Voor Tristan en Danny was het in elk geval een geslaagd project. "Sommigen van de deelnemers zijn inmiddels zelf lid geworden. Je weet van tevoren dat het niet bij iedereen zal lukken, maar als je ziet dat iemand er zo veel baat en plezier bij heeft, dan is dat elke inspanning waard geweest!"

Voor meer informatie over het stimuleringsbudget, klik hier.


NOC*NSF 14 dec. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: