Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Project Plastic: samen met sportclubs naar een duurzame stad

NOC*NSF22 feb. 2021

In 2021 wil Rotterdam Sportsupport met sportverenigingen verder inzetten op duurzaamheid en circulariteit. Daarom is Project Plastic in het leven geroepen: een project van Rotterdam Sportsupport en de gemeente Rotterdam waarmee ze sportverenigingen uitdagen om hun plasticgebruik te reduceren.

Rotterdam heeft grote ambities als het om circulariteit gaat. In 2030 wil de stad dat circulair de maatstaf is en dat het fossiele grondstoffengebruik met 50% is verminderd. In 2050 is de Rotterdamse samenleving echt volledig circulair. De gemeente wil graag de kracht van sportverenigingen benutten om deze ambitie te realiseren.

Uitgelezen kans

Door het aankomende (gedeeltelijk) verbod op plastic in de horeca én door de invoering van statiegeld op (kleine) petflessen, is dit de uitgelezen kans voor verenigingen om met duurzaamheid en circulariteit aan de slag te gaan. Het uitbannen van plastic bij sportverenigingen draagt bij aan minder plastic gebruik en meer bewustzijn bij de (jeugd)leden. Het zijn bijvoorbeeld niet alleen de bekers in de rust die voor milieuvervuiling zorgen, maar ook de plastic verpakkingen en drinkflesjes in de kantine.

Sportverenigingen zullen zich dus moeten voorbereiden op de aankomende regelgeving over het verminderend gebruik van plastic. Daarnaast zal, door de doelstelling van de gemeente Rotterdam om in 2050 volledig circulair te zijn, in de toekomst waarschijnlijk meer gevraagd worden van sportverenigingen. Een bijkomende kans voor de verenigingen is dan ook dat zij met Project Plastic nu al uitgedaagd worden om aan de slag te gaan met het onderwerp circulaire afvalstromen. Hierdoor kun je als vereniging niet alleen een voorloper worden op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, maar ben je ook al voorbereid wanneer er straks écht meer van verengingen gevraagd zal worden. Deelnemende verenigingen ontvangen nu als dank voor hun deelname dan ook een bankje van gerecycled kunstgras en een aantal toffe communicatietools. 

Digitale workshops

Om samen met sportverenigingen aan de slag te gaan met de aankomende regelgeving rondom het verminderen van plasticgebruik, organiseert Rotterdam Sportsupport binnen Project Plastic het komende jaar (digitale) workshops. De digitale workshops van Project Plastic hebben drie doelstellingen: het startklaar maken van de horeca van verenigingen, het helpen van verenigingen om het plasticgebruik met minimaal 75% terug te dringen en het inspireren van verenigingen om aan de slag te gaan met (andere) circulaire afvalstromen. Dit laatste gebeurt aan de hand van inspirerende voorbeelden en praktische tips om verenigingen te laten zien hoe het óók kan, en wat dit kan opleveren.

Naast de gezamenlijke workshops verzorgt Rotterdam Sportsupport ook één-op-één ondersteuningstrajecten met de verenigingen binnen Project Plastic. Denk hierbij o.a. aan het concreet aan de slag gaan met duurzame acties of ondersteuning bij het creëren van draagvlak binnen jouw vereniging.

Aanmelden

Binnen Project Plastic gaat Rotterdam Sportsupport aan de slag met ambitieuze Rotterdamse sportverenigingen. Wil jouw vereniging bijdragen aan een duurzaam en circulair Rotterdam en voorloper zijn in de stad? Klik hier om je aan te melden voor het project. Let op: er is ruimte voor maximaal twaalf verenigingen binnen dit project en aanmelden kan tot uiterlijk 1 maart. Op basis van alle inzendingen maakt Rotterdam Sportsupport daarom een selectie van de clubs waarmee ze het project gaan starten. Ze streven naar een in alle opzichten diverse vertegenwoordiging van sportverenigingen. Hierbij wordt gekeken naar onder meer naar ligging in de stad, de sporttak en grootte van de vereniging.  

De Rotterdamse voetbal- en cricketvereniging V.O.C hecht al jarenlang veel waarde aan duurzaamheidsmaatregelen. De laatste jaren heeft deze Sportplusvereniging ledverlichting, zonnepanelen en zonneboilers gerealiseerd. Ook zijn zij al geruime tijd bezig met het zoveel mogelijk uitbannen van plastic binnen de vereniging. Lees hier hun inspirerende verhaal!


NOC*NSF 22 feb. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: