Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

In Hattem staat ‘Sport Startpunt Hattem’ in de startblokken

NOC*NSF03 feb. 2021

‘Sport Startpunt Hattem’ moet op zondagen dé sport- en ontmoetingsplek worden voor de Hattemers. Voetbalvereniging Hattem heeft hier samen met verschillende partners uit de sport- en welzijnssector een initiatief voor uitgewerkt. “Dit projectvoorstel motiveert organisaties in sport, zorg, welzijn en overheid om bij te dragen aan een gezond Hattems sportklimaat door middel van creatieve initiatieven en samenwerkingsverbanden,” legt Arjen Noordberger van VV Hattem uit.

De gemeente Hattem wil vanuit het in september getekende Sportakkoord de samenwerking voor een gezond Hattems sportklimaat bevorderen. De initiatiefnemers gaan daarom een subsidieaanvraag indienen voor een bijdrage aan het Sportakkoord-thema ‘Iedereen doet mee’. Naast VV Hattem, dat haar accommodatie ter beschikking stelt, zijn het DWLoopschool Hattem, team Buurtsportcoach, Youth Soccer Academy, Partou kinderopvang en CONTEXT Personal training & lifestyle coaching die betrokken zijn bij Sport Startpunt Hattem.

Accommodatie

Het fundament voor het initiatief werd een aantal jaar geleden al gelegd. “De voetbalvereniging Hattem heeft acht jaren geleden de overstap gemaakt van het zondag- naar het zaterdagvoetbal”, legt Noordberger uit. “Van het ene op het andere moment dreigde de sportaccommodatie in het weekend alleen nog maar op de zaterdag gebruikt te worden. Mede om dit te voorkomen is toen een voetbalschool op de zondagochtend opgericht voor de jeugd in de pupillenleeftijd.”

Volgens de initiatiefnemers is het ook niet onbelangrijk dat de bestaande sportaccommodatie beter benut wordt. “Zo kunnen sportclubs zonder eigen accommodatie gebruik maken van het sportpark, de kleed-/doucheruimtes, de overlegruimtes en de kantine van v.v. Hattem, die sinds de overstap naar het zaterdagvoetbal alleen door de voetbalschool wordt gebruikt.”

Verbindende rol

De partners van het initiatief willen sportbeoefening in Hattem vergroten en hopen de drempel tot sport te verlagen met ‘Sport Startpunt Hattem’. Daarnaast willen ze een verbindende rol spelen tussen de ongeorganiseerde sporter en de sportverenigingen in Hattem. Arjen Noordberger: “Ook willen de sportpartners mogelijkheden bieden aan gezinsleden om tegelijkertijd verschillende sporten te beoefenen, zodat dit een positieve invloed heeft op sporten voor zowel kinderen, als jongeren, als de sportparticipatie van mensen op latere leeftijd.”

Voor ieder wat wils

Arjen Noordberger vertelt enthousiast over ‘Sport Startpunt Hattem’ en neemt ons mee in hoe zo’n zondag er dan uit kan komen te zien. “Jonge kinderen én hun ouders en ook andere sportievelingen en belangstellenden komen ’s ochtends samen in de kantine van vv Hattem, dat met haar Grand Café-uitstraling fungeert als een echte huiskamer. Na een kopje koffie gaat een ieder zijns weegs. De kinderen gaan gymmen of voetballen en er is peutergym en minivoetbal voor de kleinsten.”

De allerkleinsten kunnen door hun sportende ouders met een gerust hart worden toevertrouwd aan kinderopvang waarvoor een eigen ruimte in de ‘kantine’ is ingericht. De ouderen die voor de gezelligheid en een praatje zijn gekomen, drinken nog een kopje koffie en genieten van de jeugdige levendigheid om hun heen. Of gaan onder inspirerende leiding van een buurtsportcoach zit-gymmen.”

“De iets oudere kinderen gaan naar de voetbalschool”, vervolgt Arjen. “De volwassen gaan onder begeleiding van de plaatselijke loopschool werken aan hun looptechniek op een van de velden of zoeken het bos op voor een duurloop.” Volgens Arjen is er nog veel meer mogelijk. “De fietsers gaan met een pelotonnetje de weg op of het bos in. Op het sportpark zelf start de bootcamptraining onder leiding van een fysiektrainer.”

Meerdere dagen

Er wordt ‘direct na corona’ gestart op zondag, maar het zou maar zo kunnen dat er in de toekomst andere dag(delen) bijkomen. “Mocht dit initiatief een succes worden”, zo besluit Noordberger, “dan gaan we zeker kijken om doordeweeks de accommodatie als Sport Startpunt te laten fungeren voor die partners zonder eigen accommodatie.”


NOC*NSF 03 feb. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: