Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Nijmegen Devils: faillissement door corona en frauderende penningmeester

NOC*NSF27 jan. 2021

De stichting achter het ijshockeyteam van Nijmegen Devils, dat uitkomt in de BeNeLeague, heeft faillissement aangevraagd. Het bestuur heeft besloten de stekker eruit te trekken vanwege de hoge schulden die de ijshockeyvereniging, mede door een frauduleuze penningmeester, in de afgelopen seizoenen heeft opgelopen. Het gemis van publiek bij wedstrijden en de daarmee misgelopen inkomsten, zijn nu nét de druppel die de emmer doet overlopen.

Er zijn volgens Fondse, die begin 2020 Joop Vullers opvolgde als voorzitter, drie factoren waardoor de huidige stichting niet verder kan. De club had meerdere seizoenen te maken met penningmeester Frank P., die zich schuldig maakte aan verduistering. Hij zou niet alleen geld hebben overgeboekt van zijn eigen woningcorporatie naar de ijshockeyclub, maar tegelijkertijd ook evenveel geld achterover hebben gedrukt bij de Devils. Het zou gaan om cash geld van onder meer kaartverkoop en contributie. Zo was het huishoudboekje op het oog kloppend, maar in werkelijkheid bleek dat niet het geval.

Frauderende penningmeester en corona

Volgens Fondse verkeerde de ijshockeyclub in de aanloop naar het seizoen 2019-2020 ten onrechte in de veronderstelling dat de financiële situatie van de club solide was. Vervolgens wilde het bestuur ‘een nieuwe stap’ maken en werden er dure selectiespelers gehaald. En toen stortte het kaartenhuis ineen, na de ontmaskering van penningmeester Frank P. als fraudeur.

Hij is onlangs veroordeeld en werd in de zomer van 2019 ontslagen bij Devils. Vorig seizoen had de club meerdere financiële tegenvallers en in het huidige seizoen verergerde de coronacrisis de financiële situatie. Competitie spelen is inmiddels al langere tijd van de baan, omdat clubs in de BeNeLeague het financiële risico van spelen zonder publiek te groot vinden.

Doorstart

Nijmegen Devils is achter de schermen al bezig met een doorstart om komend seizoen toch met een team in de hoogste ijshockeycompetitie van Nederland en België uit te kunnen komen. Of het lukt om volgend seizoen weer in te stromen op het hoogste niveau is nog de vraag. “Het bestuur wikkelt het faillissement af en laat het daarna over aan een speciaal opgerichte werkgroep, die een nieuwe organisatie wil gaan neerzetten. Dat valt of staat met het binnenhalen van genoeg sponsors. Dan kan er worden gekeken of er genoeg budget is voor een BeNe-League-team. Het is in ieder geval de bedoeling om het professioneler aan te pakken dan het tot nu toe is gegaan.”


NOC*NSF 27 jan. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: