Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Nieuwe kantine en kleedkamers bij SC Elshout in zicht

NOC*NSF13 jan. 2021

De gemeente Heusden wil een krediet van ruim 2,5 miljoen euro beschikbaar stellen voor het ambitieuze nieuwbouwplan van Sportclub Elshout: de kantine én de kleedkamers moeten vernieuwd worden. Als de gemeenteraad akkoord gaat, kan de bouw in de zomer beginnen en een jaar later klaar zijn. De omnisportvereniging uit Elshout kijkt er reikhalzend naar uit. “Een aantal kleedkamers dateert uit de jaren zeventig, die zijn echt op”, aldus Joost Smits, lid van de bouwcommissie van de club.

Er moet straks iets moois voor in de plaats komen. Eén compleet nieuw gebouw met kantine, acht kleedlokalen, twee kleedkamers voor de scheidsrechters, een EHBO- en beheerdersruimte en een bergruimte. De gemeente en de vereniging gaan voor een energiezuinig geheel en kiezen voor een duurzame accommodatie, die is voorzien van zonnepanelen en gasloos is.

Stevig prijskaartje

Aan het project hangt een stevig prijskaartje. De gemeente is verantwoordelijk voor de bouw van de kleedruimtes en de club voor de kantine. Voorlopig wordt uitgegaan van een totale investering van ruim 2,5 miljoen euro (inclusief btw). Heusden neemt 84 procent van de kosten op zich. De rest wordt door SC Elshout opgehoest. Naast een eigen bijdrage van 225.000 euro gaat ze de gemeente een hogere huurprijs voor de kleedkamers betalen. “Het is een flinke investering", geeft Smits toe. “Maar je praat hier ook over een belangrijke voorziening voor Elshout en omgeving. En we willen veel werk zelf gaan doen.”

De gemeente Heusden gaat voor het project een beroep doen op de Specifieke Uitkering Sport (SPUK), een landelijke regeling voor (gemeentelijke) sportaccommodaties, en verwacht ruim vier ton terug te krijgen. Dat zou betekenen dat de gemeente uiteindelijk 1,8 miljoen euro kwijt is aan de plannen, al moet nog wel het één en ander worden doorberekend. Het gaat dan ook om een omvangrijke operatie, licht wethouder Kees van Bokhoven toe: “De ruimte op het sportpark is beperkt. Om het plan te realiseren, moeten de huidige kantine en kleedkamers wel plat. Om daarna een nieuwe accommodatie neer te zetten, is een forse investering nodig.”

Gezellig, niet te groot

In februari gaat de gemeenteraad zich buigen over de plannen; een vergadering die SC Elshout met spanning afwacht. Over de noodzaak om iets te doen aan het sportpark, waarop voetbal, tennis, handbal en gymnastiek beoefend worden, zal weinig discussie zijn. De ruim vierhonderd leden moeten het nu doen met sterk gedateerde kleedkamers. Twee jaar geleden zijn er tijdelijke units bij geplaatst, omdat met name de voetbalclub sterk groeide. Het is al met al geen ideale situatie. “We willen daarom vaart zetten achter de plannen", vertelt Smits. “Naast de kleedkamers moet ook de nieuwe kantine iets moois worden. Gezellig, niet te groot, zoals dat bij Elshout hoort. Je moet straks vanuit de kantine naar voetbal en handbal kunnen kijken.”

Sporten gaan door

Als alle plannen doorgang vinden, duurt het dus nog tot 2022 voordat de nieuwe accommodatie haar deuren daadwerkelijk opent. In de tussentijd gaat het sporten gelukkig gewoon door op de huidige locatie. “De huidige kleedkamers kunnen tijdens de bouw nog worden gebruikt", legt Smits uit. “Voor de kantine zoeken we ook een goed alternatief.” Wethouder Van Bokhoven is lovend over de inzet van de vrijwilligers en het speciaal in het leven geroepen bouwteam van SC Elshout. “Het is mooi om te zien hoe zij hun schouders eronder zetten.”


NOC*NSF 13 jan. 2021

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: