Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Refugee Team: gemotiveerde vrijwilligers voor je sportclub

NOC*NSF07 dec. 2020

Meer dan de helft van de Nederlandse sportverenigingen is op zoek naar meer vrijwilligers. Tegelijkertijd is het voor vluchtelingen in Nederland lastig om goed te integreren en om een sociaal netwerk op te bouwen. Sport is een mooi middel om vluchtelingen een steuntje in de rug te geven, want de taal van samen met sport bezig zijn is sterker dan culturele verschillen.

Meer diversiteit

Sportverenigingen hebben vaak een structureel tekort aan vrijwilligers. Clubs kunnen dit probleem oplossen én een steentje bijdragen aan de integratie van vluchtelingen, door samen te werken met vluchtelingen van het Refugee Team. Ondanks dat er enorme aantallen mensen actief zijn als vrijwilliger in onze sportsector, is meer dan de helft van de verenigingen naarstig op zoek naar vrijwilligers en geeft 14 procent van de verenigingen zelfs aan met een groot tekort te kampen. Vluchtelingen van Team Refugee zijn voor langere tijd aangesloten bij een sportclub en kunnen daarmee dat probleem helpen oplossen. Bovendien is het voor verenigingen een mooie kans om te zorgen voor meer diversiteit onder hun vrijwilligers, en voor vluchtelingen een enorm goede eerste stap in het opbouwen van een CV.

Spelenderwijs

Het Refugee Team helpt vluchtelingen op een vernieuwende manier snel en goed te integreren, van een vliegende start van hun inburgeringstraject tot aan een goede passende baan. Via vrijwilligerswerk bij sportevenementen, festivals en actieve workshops wordt vluchtelingen een plek geboden waar zij direct mee kunnen doen, de taal kunnen oefenen en een netwerk kunnen opbouwen. 

Een vluchteling hoeft de Nederlandse taal nog niet perfect te spreken. De motivatie van de vluchteling voor het doen van vrijwilligerswerk, is veel belangrijker. Natuurlijk is het wel zo dat er in het Nederlands op een redelijk niveau gecommuniceerd moet kunnen worden, maar het is geen keiharde eis om al foutloos te Nederlandse taal te beheersen. De gedachte is dat een vluchteling de taal gedurende het waardevolle vrijwilligerswerk spelenderwijs onder de knie kan krijgen en op die manier werkt aan zijn of haar integratie.

Conflicten

Door conflicten in het Midden-Oosten en Afrikaanse regio’s komen sinds 2013 meer vluchtelingen naar Nederland. Als ze dan na onzekere tijden een verblijfsvergunning krijgen, is het een grote uitdaging om een baan te vinden. Bijna 90 procent van de mensen met een verblijfsvergunning heeft na tweeënhalf jaar nog altijd geen baan, met alle gevolgen van dien. Eenzaamheid door het gemis van familie en hun eigen thuis is dan een gevaarlijke klant. Als voor hen, zoals nu met het Refugee Team, de mogelijkheid bestaat om te kunnen helpen bij een sportvereniging, kan het gevoel van eenzaamheid en buitengesloten zijn afnemen.

Lees meer

Benieuwd naar meer informatie over het Refugee Team? Kijk dan op de website!


NOC*NSF 07 dec. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: