Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Succesvolle sessie over vrijwilligersmanagement door Sportaal

NOC*NSF18 nov. 2020

Veel sportverenigingen draaien voor een groot deel op vrijwilligers. Mensen die bardienst draaien in de kantine, de bekertjes met drinken klaarzetten in de rust van een wedstrijd of belangrijke bestuursfuncties vervullen, doen dit vaak op vrijwillige basis. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende vrijwilligers werft, bindt én behoudt? Om ondersteuning te bieden bij deze vraagstukken, organiseerde Sportaal op dinsdag 10 november een online inspiratiesessie met ‘vrijwilligersmanagement’ als thema.

De inspiratiesessie werd aangeboden vanuit het Sport-, Beweeg- en Leefstijlakkoord Enschede en door Sportaal. Namens Sportaal was sportregisseur Maaike van Dartel aanwezig bij de online bijeenkomst. “In het werkveld krijgen wij van sportaanbieders te horen wat er zoal speelt en waar vraag naar is”, legt zij uit. “Er bleek behoefte te zijn aan meer ondersteuning op het gebied van vrijwilligers. Zo kwam de online inspiratiesessie met als thema ‘vrijwilligersmanagement’ tot stand.”

Prikkelen

Aan de hand van inspiratie, handige tips en praktische handvatten konden de deelnemers na afloop van de sessie vorm gaan geven aan het werven, binden en behouden van vrijwilligers. “Een sessieleider van NOC*NSF verzorgde de inhoud van de avond”, vertelt Van Dartel. “Het doel was om de aanwezigen te prikkelen om met het onderwerp aan de slag te gaan, niet om direct álle vragen te beantwoorden. Het leuke was dat de deelnemers best duidelijke vragen hadden over vrijwilligersmanagement. We hebben ze aan de slag gezet om creatief na te denken over hun uitdagingen en daar kwamen heel goede dingen uit: betere communicatie, meer persoonlijke benadering en meer uitgaan van de kracht en het talent van de mensen die al betrokken zijn bij de vereniging.”

Vraag en aanbod koppelen

Uiteindelijk namen zeventien mensen van verschillende sportaanbieders deel aan de inspiratiesessie. “De sessie was gericht op de lokale sportaanbieder. Zeventien deelnemers was ook ongeveer het aantal dat we voor ogen hadden, dus wat dat betreft voldeed het aan onze verwachtingen. Ook inhoudelijk verliep het absoluut naar wens. Van te voren waren alle tools goed uitgelegd, waardoor er tijdens de sessie veel interactie ontstond en iedereen actief meedeed. Dat was heel leuk. Binnenkort organiseren we een inspiratiesessie over de financiën van sportverenigingen, want daar was zeker vanwege het coronavirus vraag naar. Zo koppelen we vraag en aanbod in Enschede mooi elkaar”, besluit Van Dartel.


NOC*NSF 18 nov. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: