Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

TTV Hilversum heeft een frisse blik op de toekomst

NOC*NSF28 okt. 2020

Dankzij verenigingsondersteuning vanuit de gemeente heeft TTV Hilversum weer een duidelijke visie op de toekomst. De gemeente Hilversum ondersteunde de tafeltennisvereniging met een deskundige expert op het gebied van sportclubmanagement. TTV-bestuurslid Willem Beek: "Er ligt nu een kwalitatief goed plan wat ook echt wordt gedragen door iedereen binnen de vereniging."

TTV Hilversum is een grote speler in tafeltennisland. De vereniging telt zo’n 280 leden en is daarmee een van de twee grootste clubs van Nederland. Wat de vereniging uniek maakt is de prachtige eigen locatie aan de Vaartweg. De vaste tafels en kantine in eigen beheer zijn een droom voor iedere tafeltennisvereniging. TTV Hilversum is een brede vereniging, maar hier staat niet alleen gezelligheid centraal. In alle lagen van de vereniging zit de drang om goed te presteren.

Die drang om goed werk te leveren klinkt ook door bij bestuurslid Algemene Zaken Willem Beek. Hij wilde graag een kwalitatief hoogstaand en gedragen beleidsplan opleveren voor de club. Toen de gemeente Hilversum zo’n anderhalf jaar geleden aankondigde clubs te willen ondersteunen bij een door de club zelf uitgesproken ambitie doormiddel van een deskundig expert, om zo tot meer toekomstbestendige clubs te komen, was Beek direct enthousiast.

Ervaren professional

"Ons oude beleidsplan was al een aantal jaren verlopen", begint Beek. "Daarom ben ik afgelopen jaar in het bestuur gekomen voor de langere termijn strategie voor de club. Speciaal voor het beleidsplan dus eigenlijk." Beek hoorde van de ondersteuningsplannen van de gemeente en diende een aanvraag in. Die werd gehonoreerd en toen kon het traject van start. De Gemeente Hilversum maakt voor de ondersteuning van sport- en cultuurclubs gebruik van het netwerk van NOC*NSF. Zo kwam de club in contact met Michel Hofstede. Als ervaren professional hielp hij de club om tot een gedegen visie voor de toekomst te komen.

Beek: "In totaal hebben we zo’n vier avonden onder leiding van Michel fysiek bij elkaar gezeten. Dat begon met een overleg met verschillende betrokkenen uit de vereniging. Zij zijn allemaal gevraagd om mee te denken. Daar waren mensen bij van de technische commissie, het bestuur en de barcommissie, maar ook ouders en leden. Dat zorgde direct voor betrokkenheid vanuit de hele club."

Michel keek met al zijn ervaring mee en wees op de achtergrond vooral op de valkuilen bij het maken van een nieuw beleidsplan. "Hij heeft ons vooral mee gegeven dat we niet alles kunnen doen en dus keuzes moeten maken en dat we het plan zo concreet mogelijk moesten maken. Hij was inhoudelijk heel erg betrokken en dacht mee over oplossingen en hielp meningen bij elkaar te brengen."

Draagvlak

Het plan schreven de betrokkenen van de club dus zelf, handvatten en sturing werden verzorgd door externe expert Michel. De begeleiding die de Gemeente Hilversum op deze manier mogelijk heeft gemaakt, heeft zeker zijn vruchten afgeworpen "Ik denk dat het plan dankzij de begeleiding sneller tot stand is gekomen en kwalitatief beter is", aldus Beek. "Michel heeft behoorlijk kritisch meegedacht. Maar nog veel belangrijker: het wordt veel meer gedragen binnen de vereniging. Omdat de bijeenkomsten onder begeleiding van NOC*NSF plaatsvonden, werd er toch met andere ogen naar gekeken dan als het bestuur een oproep doet om mee te denken. En dat heeft het draagvlak alleen maar verbeterd. We varen geen radicaal andere koers, maar we hebben de koers wel veel duidelijker gesteld. Na drie jaar zonder beleidsplan was de focus verdwenen. Die hebben we weer helemaal terug. We willen verbinden en prestaties verbeteren."

Beek raad het andere clubs zeker aan om met de verenigingsondersteuning in de vorm van een expert aan de slag te gaan als de mogelijkheid er is. "Ik zou het andere clubs zeker aanbevelen. Het is heerlijk om expertise van buitenaf naar je vereniging te halen. Zo iemand heeft geen last van historische patronen of sociale groepjes, maar kijkt in een adviserende rol vrij naar de club. Die gelegenheid moet je met beide handen aangrijpen."

Wel geeft hij toe dat ondersteuning op deze manier inzet vanuit de vereniging vraagt. "Het is niet iets wat voor je gedaan wordt. Je moet het als vereniging zelf doen. En dat is maar goed ook, anders heeft het in mijn ogen geen kans van slagen. Je hebt er werk aan, maar dat zouden we zonder de begeleiding ook hebben gehad."


NOC*NSF 28 okt. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: