Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Douches weinig gebruiken? Pas op met legionella!

NOC*NSF26 okt. 2020

De coronacrisis brengt een hoop gevolgen met zich mee. Sommige gevolgen merken de sportverenigingen direct, zoals de afgelasting van trainingen en wedstrijden en het sluiten van de kantines. Andere gevolgen zijn iets minder direct merkbaar, zoals de vergrote kans op legionella nu de douches minder regelmatig gebruikt worden.

De legionellabacterie komt altijd al in de grond en in het water voor. Zolang het leidingwater blijft stromen, is dat geen punt. Kraanwater blijft echter niet ‘vers’ als het voor langere tijd stilstaat. Zodra het water warmer wordt en de kwaliteit van het water achteruit gaat, neemt de kans op legionella toe. De legionellabacterie groeit bij een temperatuur tussen de twintig en vijftig graden en verspreid zich via druppels waternevel. Bij een sluiting van sportverenigingen, zoals nu het geval is, doen clubs er goed aan om periodiek beheer te blijven uitvoeren.

Legionella in Someren

In de gemeente Someren werd onlangs legionella aangetroffen. De meeste accommodaties in de gemeente hebben automatische spoelsystemen, terwijl de beheerders van de accommodaties ook wekelijks alle andere installaties doorspoelen. “Hoe de besmetting kon ontstaan is dus niet zo te beantwoorden”, zo meldt de woordvoerster van de gemeente. “Legionellabacteriën zitten altijd al in kleine hoeveelheden in ons drinkwater. Onder invloed van diverse omstandigheden kunnen deze bacteriën gaan groeien. Sportclubs gebruiken wel minder water dan in normale tijden en dat is niet gunstig.”

“Het is belangrijk om douches vaak te gebruiken”, aldus Ron van Zantvoort, directeur van het legionellabestrijdingsbedrijf Aqua Assistance. “Dat merkten we ook tijdens de eerste lockdown. De clubs lagen stil en de douches dus ook.”

Stappenplan

Gaat de sportclub weer open en mag alles weer gebruikt worden? Spoel dan eerst alle toiletten door. Op deze manier ververs je al een groot deel van de leidingen. Laat vervolgens alle warme en koude kranen minstens één minuut rustig doorlopen. Tenslotte spoel je alle douches door. Dit doe je door de sproeikop in een emmer met water te leggen, een doek over de emmer te leggen en de douche aan te zetten. Op deze manier voorkom je dat de waternevel, mogelijk met legionellabacteriën, in de lucht terechtkomt en dat je het inademt.


NOC*NSF 26 okt. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: