Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Bijna 1000 zonnepanelen bij sportverenigingen in Etten-Leur

NOC*NSF09 okt. 2020

Binnenkort gaat BINK Solar bij acht sportverenigingen in Etten-Leur bijna 1000 zonnepanelen leggen: 985 om precies te zijn. BINK Solar kwam als beste uit de aanbesteding en kreeg de opdracht, waardoor de sportclubs een grote stap gaan zetten op het gebied van duurzaamheid.

De acht sportverenigingen startten in februari van dit jaar samen de aanbesteding. De gemeente Etten-Leur ondersteunde dit proces, waarbij de clubs gelijktijdig ook de mogelijkheid krijgen om een duurzaamheidslening aan te vragen voor de investering. Vier van de acht sportverenigingen gaan namelijk nóg een stapje verder en willen ledlampen gaan gebruiken voor hun veldverlichting. Van alle inschrijvingen kwam BINK Solar voor de zonnepanelen het beste uit de test.

Stroomvoorziening en CO2-reductie

De 985 panelen worden komend half jaar geplaatst op de daken van de acht sportcomplexen en zullen bijdragen aan duurzame stroomvoorziening en CO2-reductie. Edwin Mathijssen, de penningmeester van VV Internos, is enthousiast over de aanstaande stappen op duurzaamheidsgebied. “Door de gezamenlijke aanpak van de verenigingen en de gemeente Etten-Leur is het mogelijk om verduurzaming binnen de Etten-Leurse sportverenigingen op te pakken”.

Duurzaamheidsambitie

De gemeente Etten-Leur heeft de duurzaamheidsambitie om in 2020 een CO2-reductie van 20% te behalen ten opzichte van 2010. De zonnepanelen en de ledverlichting leveren een substantiële bijdrage aan het behalen van die doelstelling; eerstgenoemde alleen al leveren een uitstootbesparing op van ruim 132 ton CO2 per jaar. Wethouder Kees van Aert is dan ook erg tevreden met de plannen: “De energietransitie is een flinke opgave waar we als samenleving voor staan. Ik ben trots op onze mooie verenigingen in Etten-Leur. Samen gaan deze acht namelijk 288.000 kWh aan groene stroom produceren. Dat is ongeveer hetzelfde als het verbruik van 80 huishoudens. Een mooie stap dus richting een klimaatneutrale gemeente in 2050.”

Leden profiteren

Uiteindelijk hoopt Mathijssen dat de verduurzaming ook voor de leden van VV Internos én van de andere deelnemende sportverenigingen wat op zal leveren. “Het is de wens van ons als bestuur om verder te gaan dan alleen verduurzaming van de sportcomplexen. Wij willen dat onze leden hier ook profijt van hebben. Dat geldt ook zeker voor de besturen van de andere verenigingen die aan het project meedoen; TC Etten, TC de Vijfhuizen, Hockeyclub Etten-Leur, VV Unitas ’30, VV DSE, ARV Achilles en KV Focus.”

“Wij vinden dat iedereen recht heeft op betaalbare en duurzame energie”, besluit BINK Solar-directeur Niek Bink. “Voor ons is het fijn om samen te werken met organisaties en gemeentes die ook snel stappen in verduurzaming willen nemen. Wij denken graag mee en zetten graag dat stapje extra!”


NOC*NSF 09 okt. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: