Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Vijf tips voor een gastvrije vereniging

NOC*NSF01 jun. 2020

Het coronavirus heeft de sportwereld tijdelijk een halt toegeroepen. Wedstrijden en trainingen zijn uitgesteld of geannuleerd en sportcomplexen zijn gesloten. Toch betekent dit niet dat er niks hoeft te gebeuren. Bekijk daarom eens onderstaande vijf tips om je vereniging zo gastvrij mogelijk te maken. Dat is nuttig voor als het sporten weer hervat mag worden!

1. Duidelijkheid

Vraag jezelf eens of hoe jouw vereniging er voor een buitenstaander uitziet. Op welke manier worden tegenstanders, scheidsrechters, supporters en nieuwe leden verwelkomd wanneer zij naar binnen lopen? Zelf vind je het prettig om in zo’n situatie te weten waar de ingang is of waar de kleedlokalen zijn, zeker wanneer meerdere sportverenigingen gebruikmaken van het complex. Plaats daarom een bord met de belangrijkste informatie, zodat de bezoekers zich welkom voelen en niet hoeven te gaan zoeken.

2. De ontvangst

Het eerste contactmoment met tegenstanders of de scheidsrechter is erg belangrijk. Ontvang je hen met een glimlach, of moeten ze eerst vijf minuten wachten voordat je tijd hebt om met hen te praten? Dat geldt natuurlijk voor iedereen die in contact komt met de bezoekers, zoals bijvoorbeeld het barpersoneel.

3. Schoon en verzorgd

Het is misschien vanzelfsprekend, maar toch belangrijk om te benoemen: een schone, opgeruimde vereniging is een prettigere locatie om binnen te komen dan een vereniging waar alles er oud en vies uitziet en waar vuil op de grond ligt. Is dat laatste toch het geval? Een paar extra prullenbakken kunnen al een hoop verhelpen. Spreek elkaar er ook op aan als iemand troep achterlaat. Want hoe verzorgder het complex, hoe beter het gevoel van de bezoekers.

4. Maak contact

Heb je al wel eens een praatje gemaakt met een onbekend iemand, misschien in de kantine of langs het sportveld? Een klein gesprekje met iemand die je nog niet kent, kan je al leren waarom diegene op de vereniging is. Wellicht is een de vader of moeder van een nieuw lid, of de ouder van een kind dat graag lid wil worden. Door interesse te tonen komen jij én de vereniging direct sympathiek over!

5. Betrek nieuwe leden

Wanneer iemand zich als nieuw lid inschrijft bij je vereniging, betekent dat niet dat je taak is volbracht. Na ledenwerving volgt immers ledenbehoud. Organiseer bijvoorbeeld een leuke kennismaking aan het begin van het seizoen. Zo bind je de nieuwe leden aan de vereniging en aan elkaar. Organiseer je een kennismaking voor jeugdleden, nodig dan ook de ouders uit. Door een leuke sfeer te creëren, onder andere met georganiseerde kennismakingen, zullen je leden ook langer bij de vereniging blijven!

 

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met sportplezier.nl


NOC*NSF 01 jun. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: