Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Mogelijke vergoeding voor blessures via Sportblessureclaim

NOC*NSF29 jun. 2020

Ruim vier miljoen Nederlanders lopen per jaar een sportblessure op. Toch spreekt maandelijks maar één voetballer de collectieve verzekering van de KNVB aan, terwijl sporters via hun sportbond vaak gewoon zijn verzekerd voor blessures. “Maar dat weet bijna niemand”, aldus Marcel van Houten, samen met Arjan Mantjes voetballer bij SC Hercules Zaandam en oprichter van ‘Sportblessureclaim’.

“Veel blessures gaan ‘vanzelf’ over”, vertelt Mantjes. “Maar voor meer dan de helft van de blessures is medische behandeling door bijvoorbeeld de fysiotherapeut, de sportarts of de orthomanueel noodzakelijk .” Volgens VeiligheidNL betalen sporters jaarlijks gezamenlijk een half miljard euro voor behandelingen aan sportblessures. Van Houten: “Meestal zijn sporters voor dertig euro per maand extra, aanvullend verzekerd voor fysiobehandelingen. Maar die kosten zijn vaak via je contributie al gedekt door de bond. Dan ben je dus eigenlijk dubbel verzekerd.”

Collectieve ongevallenrekening

De kosten bij een blessurebehandeling worden niet of slechts gedeeltelijk gedekt door je eigen zorgverzekeraar. “Ik zal je een voorbeeld geven”, zegt Van Houten. "Zelf liep ik in 2019 een blessure op waarvoor ik mij heb laten behandelen door de fysio van Hercules. Ik was niet aanvullend verzekerd voor fysiobehandelingen en dus moest ik de rekeningen zelf betalen. Dat maakte mijn blessure nog eens extra pijnlijk. Ik wist dat er ‘iets’ moest zijn met een verzekering via de KNVB; dus ben ik dat gaan uitzoeken. Wat bleek, de KNVB heeft een collectieve ongevallenverzekering afgesloten voor al haar leden."

Sterker nog, de premie voor deze verzekering betaal je zelf. Vanuit je contributie wordt een bedrag ingehouden door de KNVB om de premie mee te betalen. Zonder dat je het weet, ben je dus al extra verzekerd voor de kosten van je blessure. Je hebt er zelfs al voor betaald. “Dit betekent dat als je eigen zorgverzekeraar de kosten van je blessurebehandeling niet vergoedt, of slechts gedeeltelijk, je de kosten toch nog kan verhalen. Met deze wetenschap gingen we aan de slag om mijn eigen blessurebehandeling terug te vorderen ”, legt Van Houten uit.

Serieuze dienstverlening

Dat bleek niet eenvoudig. Van Houten en Mantjes haakten bijna af omdat er geen doorkomen aan was, maar uiteindelijk lukte het tóch om alle kosten vergoed te krijgen. “Vervolgens pakten we door en hebben we enkele spelers van Hercules blij weten te maken. De onwetendheid en complexiteit van het indienen van een declaratie, bracht ons op het idee om hier een serieuze dienstverlening van te maken. Het gaat hierbij om veel meer sporters, want het geldt niet alleen voor voetballers, maar voor alle sporters die ook via hun sportbond zijn verzekerd.”

Registreer, declareer en incasseer!

Wanneer een sporter geblesseerd raakt, heeft hij of zij dus mogelijk recht op een vergoeding als de behandelingskosten zelf betaald moeten worden. Onder het motto ‘registreer, declareer en incasseer’ kan een sporter op www.sportblessureclaim.nl checken of dit het geval is. “Tenminste”, zo benadrukt Van Houten nogmaals, “als die vergoed worden door de eigen zorgverzekeraar.” Ook blessures tot twee jaar terug kunnen nog voor vergoeding in aanmerking komen. Sportblessureclaim werkt volgens het ‘no cure, no pay’ principe. Het kost vooraf dus niets om de hulp van de website in te schakelen. Als een verzekeraar een claim uitkeert, gaat 25 procent van het bedrag alsnog naar het bedrijf.


NOC*NSF 29 jun. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: