Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Contributie betalen voor veel leden geen probleem

NOC*NSF17 jun. 2020

Nadat de sportwereld voor langere tijd heeft stil gestaan, moeten clubbestuurders nu besluiten wat ze doen met de contributie: het volledige bedrag innen, of slechts een deel van de contributie? Een groot aantal van de Brabantse sportvereniging koos voor de eerste optie. Gelukkig bleek het begrip onder de leden erg groot.

Marcel van Woensel van Hockeyclub Tilburg legt uit hoe de leden reageren op het besluit om gewoon contributie te innen. “We hebben 2500 leden, natuurlijk hoor je ook negatieve geluiden. Maar over het algemeen begrijpen mensen wel hoe de wereld in elkaar zit en dat wij hier als club ook niks aan kunnen doen. We hebben in een brief uitgelegd wat contributiegeld eigenlijk inhoudt voor een sportvereniging. Dat je geld int dat je het hele jaar door nodig hebt om je vereniging draaiende te kunnen houden. Onderhoud, noem maar op."

Compenseren

"Toevallig heb ik alle leden gisteren gemaild dat we wel gaan compenseren, maar in welke vorm dat moeten we nog overleggen", aldus Liezet van Dijk, secretaris van Judoclub Liempde. De contributie van de vereniging is laag, zo’n negen euro per maand voor jeugdleden. Ook spekte de judoclub haar clubkas door de jaren heen al met sponsorcontracten en acties. "Ik heb nul vragen over de contributie gehad. We zijn een club die heel actief is, daar hebben we ook wel wat krediet mee opgebouwd. Wij zijn financieel gezond, we overleven het wel, ook als we een beetje compenseren."

Wel of niet legaal?

Maar is het als sportclub eigenlijk wel toegestaan om geld te vragen aan je leden wanneer zij niet mochten komen sporten? "Heel plat gezegd: om contributie te innen moet je een inspanning leveren”, legt van Woensel van HC Tilburg uit. “Dat doen we, maar de kwaliteit van die inspanning is nu natuurlijk wel minder. Maar je moet het goed uitleggen, je moet het toelichten. Gelukkig is het begrip heel groot, dat is een compliment aan onze leden waard."

Ook bij voetbalclub UNA uit Veldhoven, met 1100 leden goed voor meer dan 50.000 euro aan contributie, bleven echte klachten uit. “We moeten samen de lasten dragen”, vertelt voorzitter Peter Smetsers. “Als we nu de contributie niet innen dan moet het bedrag volgend jaar flink omhoog. Daarnaast missen we ook één van de belangrijkste inkomsten: de kantine."


NOC*NSF 17 jun. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: