Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Vrijwilligerswerk levert tennissers bij TEAN zestig euro op

NOC*NSF04 mrt. 2020

Teruglopende vrijwilligersaantallen dwingen veel verenigingen om alternatieven te verzinnen om het werk bij de club toch voor elkaar te krijgen. Tennissers van ATC TEAN uit Alphen aan den Rijn betalen zestig euro meer voor hun contributie, die zij met het doen van een vrijwillige klus terug kunnen verdienen. “Omdat we het met elkaar doen en daardoor kosten kunnen besparen, kunnen we ook de prijzen van de consumpties verlagen”, stelt Arno van Leeuwen, secretaris van TEAN.

Het is niet nieuw dat clubs van leden verwachten dat zij de handen vrijwillig uit de mouwen steken. Veel clubs verlangen een bijdrage van de sporters wanneer hij of zij weigert vrijwilligerswerk te doen. Maar geld verdienen, daar is het TEAN niet om te doen. “Het is geen contributieverhoging, maar een financiële stimulans om je in te zetten voor de club”, benadrukt Van Leeuwen. “Tijdens de ledenvergadering is duidelijk gemaakt dat het werk niet door een kleine groep vrijwilligers gedaan kan worden. Iedereen zal zijn of haar steentje bij moeten dragen aan de club.”

Kijkje in de keuken

Aanleiding van de koerswijziging van TEAN was het moment dat de club besloot de pacht van de bar en keuken op het sportcomplex in eigen beheer te nemen. Eerder werd dit draaiende gehouden door een kleine groep vrijwilligers. Een commissie bezocht in totaal zeven clubs en nam daar letterlijk een kijkje in de keuken voor het runnen van de kantine. “Deze verenigingen gebruiken al jaren het systeem van verplicht vrijwilligerswerk”, weet Van Leeuwen. “Hun ervaringen zijn bijzonder positief. Daarom hebben wij besloten om het over te nemen.”

De commissie heeft het bestuur en de leden geadviseerd om een bedrag van € 20 per bardienst te rekenen. Uitgaande van drie bardiensten komt dat uit op € 60 per jaar. Van Leeuwen: “Dit bedrag zal vooraf in rekening worden gebracht bij de leden. Maar, in het geval een lid de gevraagde bardiensten gewoon meedraait, dan krijgt hij of zij aan het einde van het tennisseizoen deze € 60 weer terug. Het is dus geen contributieverhoging, maar een financiële stimulans om je in te zetten voor de club.”

Verlaagde prijzen

De gezamenlijke inzet levert de leden nog meer op. “Een bardienst houdt in: gezelligheid, koffie of thee schenken, tosti maken of een frietje bakken. En omdat we dit met elkaar doen en daardoor kosten kunnen besparen, kunnen vervolgens ook de prijzen van de consumpties verlaagd worden. We steken in op een verlaging van 20% ten opzichte van de prijzen van de consumpties van vorig jaar”

Toch waren niet alle leden enthousiast. “’Tennissen doe ik één keer in de week met veel plezier, maar doordat ik altijd erg druk ben, heb ik weinig tijd om bardiensten van een paar uur te draaien’, was een van de reacties. Dat is jammer, maar aan de andere kant kunnen leden zelf bepalen, via de bardienstplanner, wanneer hij of zij een dienst wil meedoen. Met je tennismaatje of een andere vrijwilliger, het maakt niet uit.

Meer mogelijkheden

De mogelijkheden gaan verder dan alleen kantinewerk. “Met meer dan negenhonderd leden is er altijd iets te doen: van opknapwerk in het clubhuis, het helpen bij tennistoernooien of evenementen, of meehelpen met het onderhoud van het groen op het park. Ook kunnen we in de diverse commissies veel hulp gebruiken. En in al die gevallen waar een lid de twaalf uur per jaar meehelpt, komt die € 60 terug.”


NOC*NSF 04 mrt. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: