Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Jeugdteams Spirit’30 vroeg betrokken bij vrijwilligersleven

NOC*NSF11 mrt. 2020

Het doen van vrijwilligerswerk is natuurlijk niet alleen maar weggelegd voor tieners en volwassenen. Ook voor kinderen zijn er voldoende klussen op te pakken waarmee zij de vereniging van dienst kunnen zijn. Dat het werkt bewijst de jeugd van SC Spirit’30. Daar wordt de jeugd al op jonge leeftijd betrokken bij het vrijwilligersleven. Iedereen is enthousiast, de kinderen voorop. “We stellen het niet verplicht, maar de animo is bijzonder groot.”

Rond thuiswedstrijden van het eerste team kun je er niet omheen op het sportpark van de club uit het Noord-Hollandse Hoogkarspel. De jonge leden van Spirit ’30 verkopen snoep en koffie, halen glazen op, strikken mensen langs de lijn voor de loterij en verrichten zelfs persoonlijk de verloting. Om de twee weken is een ander team aan de beurt. “We zijn blij verrast, anders kan ik het niet omschrijven”, verwoordt Huib Heldens, coördinator van het vrijwilligerswerk van de kinderen. “Het animo binnen de teams is enorm groot en ook binnen de rest van de vereniging is het positief ontvangen. Wanneer een enthousiaste jongeling langskomt met de lootjes of de glazen komt ophalen, geeft dat toch een andere sfeer. Hun kinderlijke enthousiasme zorgt voor veel vrolijke gezichten.”

Jong betrekken

Behalve de voordelen op korte termijn, ziet Heldens nog een ander voordeel. “Door de jeugd op jonge leeftijd te betrekken bij het vrijwilligerswerk kun je ze meer bij de club betrekken en wordt het voor hen de normaalste zaak van de wereld om zich in te zetten voor de vereniging. En daar heb je later alleen maar profijt van. Als het lastig is om vrijwilligers te vinden die structureel iets willen doen voor de club, dan moet je in een andere vijver gaan vissen. De jeugd is een perfecte vijver daarvoor.”

Coördinator aanstellen

Om alles in goede banen te leiden adviseert Heldens om een coördinator aan te stellen. “Er komt veel op je af en als je ook nog andere taken hebt, zoals ik, wordt het wel wat veel. Dat zou ook mijn tip zijn naar andere verenigingen die hier iets mee willen doen. Maar buiten dat zou ik het zeker aanraden aan andere verenigingen. Met het oog op de toekomst, maar ook gewoon omdat het onwijs veel energie geeft binnen de vereniging.”


NOC*NSF 11 mrt. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: