Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

FC RDC kaart vrijwilligersprobleem op originele manier aan

NOC*NSF03 mrt. 2020

Veel sportverenigingen zijn afhankelijk van vrijwilligers. Zonder hen is het lastig om een club draaiende te houden. Omdat het aantal vrijwilligers bij FC RDC bleef teruglopen, bedacht de voetbalvereniging uit Deventer een originele campagne.

Het gezicht van de campagne is Lukas Balukoski, een jeugdspeler van FC RDC. Hij speelt de hoofdrol in een filmpje waarin hij in zijn eentje de hele vereniging runt: hij opent het clubhuis, beheert de kantine, maakt de toiletten en de kleedkamers schoon, verkoopt de tickets voor de wedstrijd van het eerste elftal, handelt tussendoor een bestuursvergadering af en is scheids- en grensrechter in één. Het is een ludieke manier om te laten zien hoe zeer een sportvereniging haar vrijwilligers nodig heeft.

Gewenst effect

Lukas is inmiddels een bekend gezicht op de vereniging. “Iedereen herkent hem als het jongetje van de campagne”, zegt Wim Gramsma, bedenker van het filmpje en oud-scheidsrechter bij FC RDC. “Hartstikke leuk, helemaal omdat de campagne het gewenste effect heeft. Bij iedereen is nu veel meer het besef dat wij de club alleen met zijn allen draaiende kunnen houden. Dat was ook hard nodig, want we zagen het groepje mensen dat iets voor de club doet steeds kleiner worden. Daarmee komen we onnodig in de problemen, want wanneer je het werk zou uitsmeren over alle leden is het takenpakket prima behapbaar.”

Online tool

Om de vrijwilligerstaken te verdelen, ontwikkelde FC RDC een online tool. "Als mensen zich aanmelden, kunnen ze specifiek één van de openstaande taken aanklikken. Ze zien dan direct hoeveel verschillende taken er zijn en hoeveel uur per maand of per jaar die ongeveer kosten. Wie geen voorkeur heeft, kan ook aangeven hoeveel uur ze willen doneren aan de club. Zij krijgen vervolgens na overleg een taak aangewezen door de club.”

Zelf aan de slag

Om verenigingen te helpen met hun vrijwilligersbeleid, ontwikkelde de KNVB de vijf B’s (binnenhalen, begeleiden, belonen, behouden, beëindigen). Op deze pagina lees je hier meer uitleg over. Hieronder kun je het filmpje van Lukas bekijken.


NOC*NSF 03 mrt. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: