Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

VOG aanvragen spannend? Online check schat kansen in

NOC*NSF16 mrt. 2020

Steeds meer organisaties, waaronder sportverenigingen, verlangen van hun (potentiële) medewerkers en vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag, beter bekend als een VOG. Hoewel slechts een gering percentage van de aanvragen wordt afgekeurd, ervaart een deel van de mensen de aanvraag als spannend. Voor sommigen is de drempel dusdanig hoog dat zij afzien van een aanvraag. Om die vaak onnodige angst weg te nemen ontwikkelde Screeningsautoriteit Justis de VOG-check; een gratis en anonieme online tool die de kansen op een goedgekeurde VOG-aanvraag calculeert.

Jaarlijks vragen zo’n 1,2 miljoen mensen een VOG aan. Een gering percentage van deze aanvragen wordt geweigerd, namelijk 0,33%. Ondanks deze cijfers ervaren mensen enkele hobbels om uiteindelijk een VOG-aanvraag te doen. Dit komt vooral door het (verkeerde) zelfbeeld. Mensen schatten hun kansen op een VOG vaak laag in. Onterecht, zo blijkt uit de cijfers. Immers hoeft niet ieder strafbaar feit een VOG in de weg te staan.

De VOG-check van Justus, de organisatie die de VOG afgeeft, moet ervoor zorgen dat de valse terughoudendheid tot een minimum beperkt wordt. Door antwoord te geven op drie vragen berekent de tool de kansen voor een positieve aanvraag. De vragen gaan over de leeftijd, de branche waarin de persoon actief wil zijn en een mogelijk stafblad. Voor mensen met een strafblad worden de kansen uitgesplitst per branche (bijvoorbeeld horeca, kinderopvang, beveiliging, etc.). Daarmee toont de VOG-check aan dat een lage kans op een VOG in één branche niet automatisch een lage kans in álle branches betekent.

Twijfel je over het doen van een VOG-aanvraag? Doe de VOG-check en bekijk jouw kansen.

Doe de VOG-check


NOC*NSF 16 mrt. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: