Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Jongeren komen in aanraking met verenigingstaken door ‘Young Leaders Program’

NOC*NSF14 jan. 2020

Ruitersportcentrum Willemshof is één van de verenigingen die zijn gestart met het Young Leaders Program. Inmiddels heeft de vereniging zestien deelnemers die, afhankelijk van hoe oud zij zijn, steeds meer leren over het runnen van een club. Zo verzorgen ze paarden, bereiden ze lessen voor en organiseren ze evenementen.

Verschillende niveaus

Meike Aalsberg, coördinator van het Young Leaders Program, legt uit dat het programma is opgebouwd uit verschillende niveaus. De eerste fase houdt in dat de jongeren beginnen met helpen bij de vereniging. In het geval van Ruitersportcentrum Willemshof helpen de jongeren in deze eerste fase voornamelijk bij klusjes die te maken hebben met de paarden.

Het tweede niveau draait om een aantal zaken die de deelnemers onder de knie moeten krijgen, zoals samenwerken, betrouwbaar zijn, duidelijk communiceren, zorgvuldig werken, meedenken en plannen. Ruitersportcentrum Willemshof laat hen deze vaardigheden onder de knie krijgen door ze les te laten geven.

Als de jongeren zich deze zaken eigen hebben gemaakt, stromen zij door naar niveau 3: organiseren. De organisatie van evenementen of clinics die een sportvereniging gedurende een jaar aanbiedt, komt nu (deels) in handen te liggen van de jongeren. In het vierde en laatste niveau leren de jongeren de kneepjes van hoe een sportvereniging bestuurd wordt. Nu tonen zij eigen initiatief om zich te ontwikkelen op het gebied van leidinggeven, verantwoordelijkheid dragen, motiveren, een visie tonen, gedecideerd handelen en coachen.

Ervaringen van de deelnemers

Aalsberg merkt op dat de deelnemers aan het Young Leaders Program automatisch meer geïnteresseerd zijn in alles wat zich op de vereniging afspeelt. Na een training gaan zij bijvoorbeeld niet gelijk weg, maar vertoeven nog even in de kantine. Zo ontstaat er meer binding met de vereniging. Vera (12) zit bij Ruitersportcentrum Willemshof in niveau 1 en vertelt dat ze het leuk vindt dat ze nu méér van de vereniging ziet dan wanneer ze alleen een uurtje komt paardrijden. Als deelneemster aan het Young Leaders Program leert ze veel van de taken die ze nu uitvoert en ziet de bezigheden als een mooie investering in zichzelf. Ook Samantha (14), niveau 2, ervaart de werkzaamheden in het Young Leaders Program als heel leerzaam en handig voor de toekomst.

Het enthousiasme van de kinderen spreekt ook de ouders aan. Zij tonen meer interesse in het paardrijden van hun kinderen en voelen zich meer betrokken bij de vereniging. Spreekt het Young Leader Program jou ook aan? Neem eens een kijkje op de website van de KNHS als je er meer over wil weten!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Sportplezier.nl.


NOC*NSF 14 jan. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: