Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

In versneld tempo naar groenere sportaccommodatie met Duurzaamheidstour

NOC*NSF17 jan. 2020

Nederland gaat haar steentje bijdragen aan het Klimaatakkoord door een uitgestippelde route te bewandelen: de Routekaart verduurzaming sport. Hiermee wordt beoogd dat de sportaccommodaties in heel Nederland in versneld tempo energieneutraal en groener worden.

Doelstellingen van de Routekaart verduurzaming sport

Het eerste, voorlopige eindpunt dat op de Routekaart staat aangegeven, is het jaar 2050. Tegen die tijd moeten alle sportaccommodaties in Nederland CO2-arm zijn, dient er gebruik gemaakt te worden van circulaire materialen, mag er géén gebruik meer gemaakt worden van gewasbeschermingsmiddelen en behoort de sportomgeving klimaatadaptief zijn. Op het eerste gezicht lijkt dat een flinke opgave, maar door het hele land heen zijn er al verschillende clubs en gemeenten die een eerste hand hebben gelegd aan de verduurzaming van hun sportaccommodatie. De clubs krijgen hierbij ondersteuning middels subsidies, financieringen en monitoring van het verduurzamingsproces.

Een start maken met verduurzaming

Heeft je gemeente de eerste stap naar verduurzaming nog niet weten te zetten? Dan is het raadzaam om binnenkort één van de 27 bijeenkomsten van de zogeheten Duurzaamheidstour bij te wonen. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door verschillende experts van allerlei organisaties en vinden plaats door het hele land. Hierbij verkrijg je de kennis die je nodig hebt om te starten met het energieneutraal en groener maken van je sportaccommodatie. Zo ga je op bezoek bij een reeds verduurzaamde sportaccommodatie en ontvang je informatie over de ondersteuning die je op lokale schaal kunt krijgen. Ook krijg je de inhoud van de Routekaart verduurzaming sport nog eens helder uitgelegd en word je geïnspireerd om niet alleen je eigen sportaccommodatie te verduurzamen, maar om ook collega-gemeenten of sportaccommodaties aan te sporen. Uiteindelijk ga je onder begeleiding van experts zelf aan de slag om een gepersonaliseerde duurzaamheidsroute uit te stippelen voor de sportaccommodaties binnen je gemeente.

Aanmelden voor de Duurzaamheidstour

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor gemeenten en andere professionals die aan de slag willen gaan met het verduurzamen van hun sportaccommodaties. Interesse om deel te nemen aan één van deze bijeenkomsten? Schrijf je dan in via https://sportengemeenten.nl/aanmelden-duurzaamheidstour-2020/.


NOC*NSF 17 jan. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: