Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Het groeiende succes van de Groene Club

NOC*NSF20 jan. 2020

De Groene Club is een initiatief van de KNVB, de KNHB en de KNLTB, waarbij sportverenigingen met behulp van een vijfstappenplan binnen één jaar flinke sprongen maken op het gebied van duurzaamheid. De maatregelen die bij dit vijfstappenplan horen, zorgen ervoor dat een club op jaarbasis tot wel duizenden euro’s kan besparen. “En wie wil dat nou niet?”, aldus Groene Club-projectleider Micha Rots.

In 2017, toen de pilot van het initiatief plaatsvond, deden er dertig clubs mee. Inmiddels staat de teller op 490 deelnemende clubs, waarvan de helft bij de start van dit seizoen aansloot. De interesse van sportclubs in het project is niet zo vreemd: per jaar kan een vereniging gemiddeld liefst 7450 euro besparen. De energiekosten van een club beslaan bijvoorbeeld vaak tien tot vijftien procent van de volledige begroting. “En dat percentage kan flink naar beneden worden bijgesteld”, vertelt Rots. “Vooral op het gebied van LED-veldverlichting en zonnepanelen is er veel winst te behalen.” De bijna vijfhonderd deelnemende clubs investeerden tot nu toe ruim drie miljoen euro in duurzame maatregelen. Daar stond een jaarlijkse besparing van ruim twee miljoen kWh aan elektriciteit tegenover; voldoende voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van bijna zevenhonderd huishoudens.

Eerste groene club van Nederland

In juni van het afgelopen jaar werd de Rotterdamse voetbalvereniging Spartaan’20 uitgeroepen tot de eerste Groene Club van Nederland. “Dit hadden we zelf niet zo kunnen doen”, stelt bestuurslid Hans Spierings. “Daarvoor ontbreekt het ons simpelweg aan parate kennis.” Spierings bekent dat het verduurzamen van je club wel een flinke investering is, al kan je vereniging veel geld terugkrijgen via subsidies. “En uiteindelijk is het de investering meer dan waard. Niet alleen omdat je iets bijdraagt aan de wereld om je heen, maar ook gewoon omdat je op termijn geld bespaart. De hobbels die je vooraf ziet, worden voor een groot gedeelte weggenomen.”

Vizier op de toekomst

De grote toename van deelnemende clubs kent een logische verklaring. “Sinds dit seizoen bekostigt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de begeleidingstrajecten van de Groene Club, waardoor clubs kosteloos mee kunnen doen. Dat is in het verleden een drempel gebleken om hiermee te starten. Die is nu dus weggenomen.” Dat biedt ruimte voor ambitieuze toekomstplannen: “In 2020 willen we per maand vijftig verenigingen verwelkomen bij de Groene Club”, vertelt Rots. “En daarnaast zijn er inmiddels ook 56 andere sportverenigingen aan de slag met De Groene Club vanuit de KNBSB, het Watersportverbond, de NBB, de KNHB en de KNLTB. Als grootste bond vinden we dat we andere sportbonden hiermee kunnen helpen. Want het houdt natuurlijk niet op bij de voetbalclubs. Alleen samen kunnen we echt het verschil maken.”

Dit artikel is in samenwerking met KNVB Assist.


NOC*NSF 20 jan. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: