Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

Geel-wit ’20 grijpt lokaal Sportakkoord aan om positief sportklimaat te promoten

NOC*NSF23 jan. 2020

In Haarlem wordt ook al flink gewerkt aan het lokale Sportakkoord. Pasgeleden werd het ondertekend, en de eerste mooie initiatieven zijn al gestart. Voetbalvereniging Geel-wit ’20 is er actief bij betrokken.

Lennert Böhmer, jeugdvoorzitter van Geel-wit ’20, vindt het lokale Sportakkoord dé kans bij uitstek om meer samen te werken en zo nog effectiever de geformuleerde doelstellingen te bereiken. “Binnen het lokale Sportakkoord merk je echt dat de gemeente Haarlem probeert om de regio te ondersteunen, daar moeten we gebruik van maken. Ik geloof er echt in dat dingen samen doen effectiever is. We kunnen zo veel van elkaar leren, dat helpt ons allemaal verder.”

Ook Lennert is als vrijwilliger bij zijn club actief, en ook voor hem geldt dat hij alles wat hij voor de club doet er ‘even naast’ moet doen. “En ik begrijp ook dat dat voor veel mensen soms een beetje veel is. En dan is blijkbaar dat wat nu speelt en gedaan moet worden veel eerder prioriteit dan dat waar we op de langere termijn echt iets aan zouden hebben.”

Bingokaart

De inbreng van Geel-wit ’20 in het lokale Sportakkoord is een heel praktische: de club heeft een plan ingebracht, het heet ‘Happy Players’ en het heeft als doel het positieve sportklimaat te bevorderen. “We hebben een Bingokaart voorgesteld, die eigenlijk uit de rugbysport komt en die we willen introduceren in Haarlem voor alle jeugdleden van 10 en 11 jaar. Op de Bingokaart staan zes positieve gedragingen, die je als je ze ziet kunt afvinken en daarvoor kun je dan een beloning ophalen in de kantine. De kaart kun je gebruiken voor iedereen: de spelers, de ouders, de trainers, de scheidsrechters. Het is een super manier om iedereen te laten zien hoe je op een goede manier normen en waarden en respect bespreekt.”

Door het plan in te brengen in het lokale Sportakkoord heeft de club nu niet alleen een netwerk van mensen om zich heen, dat meteen meedoet, maar ook een budget ervoor gekregen. Lennert: “We gaan het nu met zes verenigingen samen oppakken. In maart gaan we een proef draaien en als het goed is gaan we het in september invoeren.”

Grotere verbanden

Vanuit de voetbalclub zit ook iemand in het kernteam van het lokale Sportakkoord. Lennert ziet heel veel voordelen in de structuur. “Het helpt clubs om in grote verbanden te denken. Veel vrijwilligers zijn toch nog vooral met hun eigen team of hun eigen cluppie druk, wat ook begrijpelijk is. Maar als ze zien dat je dingen samen veel effectiever kunt doen, dan is dat een enorme winst. Haarlem ondersteunt ons daarbij, dat is super. Voor hen wordt het de kunst dat de professionals die daarmee aan de slag gaan er in slagen om aan te sluiten bij wat er leeft in de verenigingen. Dan kan er echt iets moois gebeuren!"


NOC*NSF 23 jan. 2020

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: