Het lijkt erop dat je een verouderde browser gebruikt waarin sommige onderdelen van Clubbase niet goed functioneren. We raden je aan om een andere browser te gebruiken.

VSV Vreeswijk staat op eigen manier stil bij racismeproblematiek

NOC*NSF12 dec. 2019

Het is de afgelopen periode veelvuldig in het nieuws geweest: de acties in het betaalde voetbal en de top van het amateurvoetbal tegen racisme. Maar ook op andere velden werd een statement gemaakt tegen racisme, zoals bij VSV Vreeswijk uit Nieuwegein. Het zette de club tevens aan het denken over het clubbeleid om racisme tegen te gaan.

Natuurlijk kreeg de actie van Vreeswijk en de statements op de andere velden een minder groot podium dan de voetbalclubs in het betaalde voetbal. Maar volgens voorzitter Michel van den Hoven was er geen twijfel om namens de club iets te ondernemen om aandacht te vragen voor dit maatschappelijke probleem. “Wij vonden het een goed idee om de kringfoto van Oranje als inspiratie te gebruiken." Zo begint Vreeswijk met de onderbouwteams namelijk elk weekend aan de wedstrijd. Vooraf even met beide teams samenkomen in de middencirkel, luisteren naar het praatje van de scheidsrechter en vervolgens geven de blauw-witten de tegenstanders een handje.

Middencirkel

Zaterdagmidddag 13.00 uur, Sportpark Zandveld. JO16-1 neemt het op tegen HSV De Zuidvogels, toevallig ook een van de amateurclubs die publiekelijk heeft aangegeven op te staan tegen racisme. Voordat de scheidsrechter voor het beginsignaal fluit, verzamelen alle spelers zich in de middencirkel. Ze gaan - om en om - in een halve kring staan en steken hun armen naar voren. Net als de foto die de internationals van Oranje afgelopen dinsdag via social media verspreidde met de boodschap Enough is enough #StopRacism.

De actie van de JO16-teams wordt op deze zaterdagmiddag door het handjevol toeschouwers - ouders en vrienden - op het hoofdveld van Vreeswijk beloond met een welgemeend applaus. "We bereiken misschien niet zo heel veel mensen als de profclubs in de stadions en via de media, maar we maken zo wel een goed statement naar onze leden", stelt Van den Hoven. "Zoals iedereen zegt: dit is een maatschappelijk probleem. Als vereniging willen we het goede voorbeeld geven. Naar onze eigen leden, ouders en supporters langs de lijn. Duidelijk maken dat we fel tegen dat soort praktijken zijn."

Allerlei nationaliteiten

Ook al heeft Van den Hoven in zijn voorbije vijf bestuursjaren en de veertig jaar dat hij lid is van de vereniging nooit buitensporige racistische incidenten meegemaakt. "Nederland verhardt en er is minder tolerantie op bepaalde vlakken, maar hier bij de club hebben we nooit zo'n probleem gehad als wat we afgelopen weekend bij die jongen van Excelsior zagen. Nieuwegein is een diverse stad en bij Vreeswijk hebben we leden met allerlei verschillende achtergronden. Mocht er ergens sprake zijn van racisme, dan gaan we daar meteen mee aan de slag, want dat tolereren we niet."

De acties tegen racisme heeft het clubbestuur aan het denken gezet. Specifiek beleid om racisme tegen te gaan, heeft de club niet. Wel maakt de club via de website duidelijk waar het voor staat. Zo valt onder meer te lezen: Voetbal ontspant, verbroedert en leert samenwerken, relativeren en accepteren. VSV Vreeswijk is een smeltkroes van verschillende bevolkingslagen en culturen uit de Nieuwegeinse samenleving. De vereniging is er voor jong en oud en stoelt op peilers als respect, plezier, samenhang en trots. Daarnaast wordt het onderwerp aangesneden in de bestuursvergadering. "Een mooie gelegenheid om het aan te kaarten.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met KNVB Assist.


NOC*NSF 12 dec. 2019

Link gekopieerd naar klembord

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met NOC*NSF Sport Support via: